Home

Nieuws 16 reacties

Weer minder uitbreidingsplannen voor Duitse biovergisters

Viersen - Duitse boeren hebben steeds minder zin om geld te steken in hun biovergistingsfaciliteiten. Dat blijkt uit de resultaten van de BiogasScanner 2014, zoals die is gepresenteerd door agromarktonderzoeker AgriDirect.

Dit jaar geeft nog slechts krap 18 procent van de eigenaren van biovergisters aan de installatie te willen vernieuwen of uit te breiden. Vorig jaar was het nog ruim 22 procent, het jaar daarvoor ruim 23 procent en in 2011 nog tegen de 32 procent. Het duidelijkst is de dalende trend zichtbaar bij degenen die willen uitbreiden. Hier is het aantal teruggelopen van 17,8 procent in 2011 naar 4,5 procent in 2014. De cijfers zijn gebaseerd op een telefonische enquête onder ruim 6.000 boeren met een vergistingsinstallatie.

Laatste reacties

 • koestal

  de stroomprijs daalt ,dus minder animo

 • agratax2

  Is productie van bio energie ook in Duitsland een -dood geboren kindje met een waterhoofd-? Anders gezegd een industrie die alleen kan bestaan bij de gratie van prijs ondersteuning? Moeten we tot de conclusie komen dat fossiele brandstof uit concurrentie oogpunt verre weg de voorkeur heeft? Is het hele bio energie verhaal een politiek item zonder economishce ondergrond?

 • l coumans

  agratax1 jij hebt het mooi uitgelegd gewoon gebakken lucht

 • pinkeltje

  Geen gebakken lucht maar in ieder geval ook geen grote bijdrage aan het energieprobleem. Niks goed koper dan gas, olie en kolen. Punt is alleen dat we daar niet eindeloos mee door kunnen gaan. Maar ieder alternatief wordt duurder. Zou dat niet zo zijn dan hadden we het altijd al gebruikt. Want zo handig is die gas en olie winning nou ook weer niet. Kolen valt nog mee. Er zijn nog heel wat plekken op de wereld waar ze voor het opscheppen liggen. Maar politiek en milieutechnisch ook weer niet zo handig. Kernenergie, ook mooi goedkoop. Maar je, moet je ook maar willen.

 • jordi 1455

  Biogas is niet zo duurzaam als het beweerd wordt, er moeten constant vrachtwagens met mest en mais aan rijden om de boel draaiende te houden en vrachtwagens die de digistaat afvoeren.

 • Mels

  Hier zit nog voor generaties olie en gas in de grond. En is het hier op dan gaan ze een provincie oost. Noord Dakota schijnt er ook mee vol te zitten.....Het is allemaal politiek om geld uit de zak van de nietwetende burger te kloppen. Hele biogas verhaal is al zo achterhaald als maar kan maar ja om je ongelijk te bekennen als politiek en vooral als mileuclub is ontzettend moeilijk. We zullen wel moeten erkennen dat de biobrandstof de akkerbouw in de VS uit het slob heeft getrokken want ik zou niet weten waar al die mais die heden ten dage geproduceerd wordt in de Cornbelt naar toe zou moeten.

 • ed12345

  Mels alleen die verrekte olie uit de teerzanden bij jouw komt over max 2jaar door een nieuwe pijp schuin door mijn land .Daar ben ik echt niet blij mee .Eerst was verteld dat dat was om de raffinarderijen in Montreal te voeden i.p.v. aankoop met schip aangevoerde dure noordzee olie .Nou ja daar heb ik het wel voor over om dus niet meer afhankelijk van dure import te zijn .Me tante het pijpje gaat keurig naar Halifax om grote bootjes te kunnen laden voor export Met die mais in cornbelt zaten ze 30 jaar terug soms al omhoog
  dus je zit op het juiste spoor

 • aarthamstra1

  Biogas klinkt mooi, een beetje subsidie er op .De werkelijkheid is dat er maar een is die lacht .De ontdoener van rest/afvalstoffen die moest vroeger dik in de buidel tasten om het kwijt te raken ,de eerste vergisters konden er toen nog aan ook aan verdienen . nu door OVER capaciteit en regelgeving die dagelijks veranderd word alles kapot gemaakt
  De Nvwa controleert ook de boel nog eens kapot. kroketje van de fabriek een aparte code .kroketje van de super een aparte code kroketje verpakt of bulk apart ,groente van de fabriek onverpakt/verpakt .groente van het land,groente van de super ,Code's,,Code's Waag het niet de verkeerde code op een pakje groente te plakken , Illegale winst /illegale transport
  Milieuschade .voor mens ,dier en natuur , We worden nee we zijn gek geworden in dit land.

  Wel vermengd ,niet vermengd . enz

 • pinkeltje

  Valt nog mee dat ik niemand hoor toeteren dat 'ZE' al lang wat anders hebben maar dat 'ZE' nog wachten om dat te introduceren omdat 'ZE' voorlopig nog lekker willen verdienen aan de fossiele brandstoffen. Of dat ZE' de uitvinders met veel geld de mond snoeren om te voorkomen dat die hun uitvinding wereldkundig maken. Maar ook als we zeker weten dat er nog voor honderd jaar genoeg is dan is het de vraag of dat een reden is om het er dan maar lekker doorheen te jagen. Omdat 'ZE' tegen die tijd wel wat anders hebben.Maar wat 'ZE' ook allemaal nog achter de hand hebben, ik ga het hoe oud ik ook word niet meer meemaken dat energie gewoon lekker goedkoop is en dat je gewoon lekker door kunt tanken en ermee doen waar je zin in hebt.

 • aarthamstra1

  Pinkeltje . Wat het is weet ik ook niet,maar dat ZE allang weten, nog beter dat ze dat dit alleen voor de show voor het klootjes volk doen ben ik ook allang van overtuigd, Maar feit is dat de multinationals hun afval zo duur kunnen verkopen , Dankzij de (natuurvriendelijke) bijdrage van het hard werkende klootjes volk ,.Even een voorbeeld vroeger kon een chauffeur na 40 jaar werken met de vut. zo rond zijn 58 jaar nu 66 jaar SCHEELT 8 JAAR
  Het volk gelooft de overheid met zijn rot smoesjes van ach we zullen het ZEER geleidelijk doen.

 • pinkeltje

  Ik neem aan dat je begrijpt dat het niet houdbaar is om mensen bijna langer met pensioen te sturen dan ze ooit gewerkt hebben? De gemiddelde levensverwachting sinds het invoeren van een pensioenleeftijd van 65 jaar destijds door Drees is met sprongen omhoog gegaan en de lichamelijke conditie van de meeste 65-jarigen van dit moment is ook heel wat anders dan destijds. Dus dat die pensioenleeftijd omhoog moet dat lijkt me nogal helder. Is dat leuk? Nee, dat is niet leuk. Vervolgens heeft de mensheid nog nooit zo luxe en comfortabel geleefd als op dit moment. Dat vinden we zo leuk dat we dat inmiddels ook tot de norm hebben verheven. Mag best maar dat houd je niet vol door mensen massaal niks te laten te doen.

 • denker123

  De Duitsers geven via subsidie meerdere takken van herniewbare energie een kans,biogas zal wel afvallen omdat het nooit van de subsidie af zal geraken.In de V.S.is zowat alle subsidie ingezet op ethanol uit mais met een sneltreinvaart nu al 40% van de V.S.mais,gevolg behalve de akkerbouwers is iedereen tegen ethanol uit mais.De akkerbouwers hebben al een nee antwoord gekregen op hun vraag om nog meer ethanol uit mais te maken,integendeel de milleudienst gaat het mandaat voor 2015 zeer waarschijnlijk zelfs inkrimpen .Wegens geen interesse van de consument en te veel algen in de grote meren.

 • Mels

  @pinkeltje,'ZE' hebben wel degelijk uitvindingen gedaan die motoren (veel) zuiniger maken dan de huidige zgn uitvindingen. 'ZE' hebben die uitvindingen ook van de uitvinders gekocht en diep opgeborgen omdat daarmee de idioot hoge winsten van de oliebaronnen in gevaar of mogelijk in gevaar kon komen. Logisch dat 'ZE' dit niet aan het klootjesvolk verklappen en de uitvinder al helemaal niet want een ingehuurde Roemeen met een opgevoerde proppenschieter op je erf is niet iets waar je als puissant rijke uitvinder op zit te wachten......

 • Hans Brasil

  Als ze in de EU onafhankelijk van Russisch gas willen worden, moeten ze wel wat.

 • pinkeltje

  Kijk, er zijn toch nog mensen die weten hoe het werkelijk zit. De uitvinder van het isolatiemateriaal om zeep helpen daar is het te laat voor maar het ontwikkelen van een super zuinige motor is spelen met je leven! Een wat prutserige oplossing wordt voor de bühne wel geaccepteerd, maar iets dat echt energie bespaart never nooit natuurlijk. En de meute maar denken dat de voorraden fossiele brandstof eindig zijn en dat je daar een beetje zuinig mee moet omspringen!

 • agratax2

  Laten we niet vergeten dat de overheden hun begrotingen mede hebben gebaseerd op OLIE accijns. Bio brandstof zou echt niet duurder hoeven zijn dan aardolie, als de accijns maar werd vergeten. Concurerend zou ook kunnen , maar dan moet de accijns op bio brandstof lager uitvallen dan nu. Begrtoingsproblemen bij Rijks schatkisten.
  Een veel belangrijkere vraag is; 'Is bio based economy ECHT beter voor het milieu en voor de mensheid?' De palmolie plantages geven zulke grote hoeveelheden CO2 en methaan af, dat de besparing op uitstoot uit minerale brandstoffen dit nooit kan overtreffen. We hebben de strokarton enkele jaren gelden gesloten wegens te hoge kosten, te grote vervuiling en nu weer opnieuw beginnen zonder te denken aan de extra CO2 nodig voor transport en verwerking van dit volumineuse product. Ook de bodemvruchtbaarheid die bevorderd wordt door toevoeging gewasresten wordt door de wetensdchap en politiek terzijde geschoven. Hun ideaal bio based moet positief in beeld komen, dus geen negatieve invloeden benoemen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.