Home

Nieuws

WH Group wil alsnog naar beurs

Hongkong– De Chinese vleesgigant WH Group wil alsnog naar de beurs. Dat blijkt uit een aanvraag die de onderneming, eigenaar van Smithfield Foods, heeft ingediend bij de beurs in Hongkong.

Het bedrijf wil met een beursgang nog voor het einde van de maand meer dan $2 miljard (€1,4 miljard) ophalen, zo meldt The Wall Street Journal. De aanvraag zelf bevat geen informatie over de gewenste opbrengst.
WH Group is de nieuwe naam van Shuanghui International Holdings, een bedrijf dat met name groot is met varkensvlees. Aanvankelijk zocht het bedrijf €3,8 miljard  maar verlaagde de op te halen som vervolgens naar€0,9 miljard. Uiteindelijk besloot de directie enkele maanden geleden voorlopig af te zien van een beursgang omdat de markt voor beursgangen niet positief gestemd was. Inmiddels lijkt de markt verbeterd, met positieve economische data uit belangrijke markten in de Eurozone en de VS.
De nieuwe beursgang kent deze keer maar twee "sponsoren", banken dus die de beursgang begeleiden en zelf ook aandelen kopen: Morgan Stanley en de Chinese investeringsbank BOCI International. De prestigieuze zakenbank Goldman Sachs, het Zwitserse UBS en DBS uit Singapore hebben zich teruggetrokken, evenals twee andere financiële instellingen die bij de eerdere poging naar de beurs te gaan betrokken waren.
In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2014 behaalde WH Group na aftrek van belastingen €300 miljoen winst. Dit is een stijging van €207 miljoen ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De onderneming kocht in 2013 voor €3,4 miljard  Smithfield Foods in de VS. De waarde van de transactie was nog een stuk groter wanneer de schuld die WH Group overnam wordt meegerekend. Voor de periode van januari tot en met maart meldt WH Group een verdrievoudigde omzet van €3,7 miljard.
WH Group kan met de opbrengst van de beursgang een groot deel van de schuld afbetalen die het maakte door Smithfield Foods over te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.