AlgemeenNieuws

Vion wil marktgerichter produceren

Abcoude – Vion wil veel marktgerichter produceren en zo’n 60 procent van de varkens volgens vaste prijsafspraken inkopen. De onderneming vraagt zich af of ZLTO de juiste aandeelhouder is en zoekt naar 100 tot 150 miljoen euro investeringsgeld. Dat zegt topman Michiel Herkemij in een persgesprek.

Herkemij zei tevens 5 tot 10 vestigingen in Duitsland te willen sluiten maar dat in Nederland voorlopig niet wordt gesneden.

Herkemij suggereert dat Vion op sommige momenten duidelijk minder zal slachten. Het Vion dat hij bij zijn aantreden 5,5 maand geleden aantrof, functioneerde volgens de Amsterdammer “als een soort Russische planeconomie. Shoppende boeren zullen soms misschien nee te horen krijgen.” Niet alleen wil Vion meer marktgericht produceren, tevens moet Vion met concepten meer marge binnenhalen. Bij vaste contracten denkt Herkemij aan een looptijd van 16 weken, zoals al met biologisch vlees wordt gehanteard.

Herkemij zei dat Vion geen schulden heeft en zonder extra geld van de banken niet direct in de problemen komt, maar dat 100 tot 150 miljoen investeringsgeld wenselijk is. Op plaatsen zal worden gesneden, elders capaciteit uitgebreid. De banken zijn vooralsnog niet happig, erkent Herkemij, die volhoudt dat zijn strategisch plan positief is ontvangen. Vion kijkt naar andere bronnen van krediet en Herkemij zegt ook te denken aan de uitgifte van aandelen aan bijvoorbeeld leveranciers, al is daar nu geen sprake van.

Op de vraag of ZLTO als “arme” aandeelhouder past bij Vion zegt Herkemij: “Een goede vraag. Het is de realiteit. Als CEO kan ik mijn aandeelhouder niet uitkiezen. Het is een feit dat Vion een stuk externe financiering nodig heeft.” Herkemij zei te verwachten dat Vion dit jaar nog een positief bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen te realiseren. Het bedrijf wil 5 tot 10 van de 34 vestigingen in Duitsland sluiten en de rest beter laten samenwerken.

Vorig jaar bedroegen de afschrijvingen 95 miljoen euro en Herkemij erkent dat Vion momenteel nog verliesgevend is. “Maar dat de vlammen uit het dak slaan is niet waar. De solvabiliteit bedraagt 43 procent.” Berichten dat Vion veel verliest vanwege de sluiting van de Russische markt zijn volgens hem incorrect. Er is volgens hem bijvoorbeeld geen vlees dat bedoeld was voor Rusland ingevroren. “Het is vrijwel direct afgezet in met name Polen en Australië.”

Eind volgend jaar moet een nettowinst volgen, aldus financieel directeur Jacques Straathof. Hij benadrukt dat de vleeskant van Vion vele jaren in feite aan haar lot is overgelaten en dus snelle slagen mogelijk zijn. Het bedrijf kan volgens hem vrij eenvoudig 10 procent op een totale inkoop, exclusief varkens, van 900 miljoen besparen.

Beheer
WP Admin