Home

Nieuws 5 reacties

Vion wil eind volgend jaar positief bedrijfsresultaat

Boxtel – Vion hoopt eind volgend jaar een positief bedrijfsresultaat te realiseren. Dat heeft topman Michiel Herkemij van het vleesconcern volgens diverse bronnen gezegd tijdens een bijeenkomst voor leveranciers en ketenpartners.

Herkemij zei dat Vion schuldenvrij is en de herstructurering die nodig is wel uit de kasstroom te kunnen betalen, al hoopt hij dat de banken met €100 miljoen over de brug komen.
Herkemij zei dat leveranciers niet bang hoeven zijn dat aan de relatief korte uitbetalingstermijn een einde komt. Hierover werden diverse vragen gesteld. Herkemij noemde naar aanleiding van een analyse over de financiële positie van Vion in Boerderij Vandaag het risico van een 'bankrun' bij negatieve publiciteit, maar zei vooralsnog niet voor het wegblijven van leveranciers te vrezen, omdat de analyse niet op feiten gebaseerd zou zijn.
Herkemij, eerder onder meer actief bij FrieslandCampina, Heineken en Douwe Egberts, wil volgens de bronnen een bescheidener Vion met meer aandacht voor consument en retail. Dat betekent dat het bedrijf meer marktgericht wil produceren.  Van een beleid op merkvlees is vooralsnog geen sprake, zei Herkemij tegen zijn gehoor. Eerst moet het bedrijf wat de Amsterdammer betreft aan de basis meer efficiënt produceren.
Daarbij wordt niet alleen de 'hardware', de slachterijen zelf, onder handen genomen, maar ook vooral de wijze van boekhouden overal gelijk getrokken en communicatie tussen Vion-mensen verbeterd.  Herkemij herhaalde zijn eerdere verklaring dat Vion te veel een 'federatie van bedrijven' is, in plaats van één bedrijf. In Duitsland wordt naar verluidt toegewerkt naar minder locaties.
Vakbond FNV Bondgenoten maakte woensdag bekend dat een reorganisatie van Vion de komende jaren mogelijk honderden banen in Nederland kost. FNV-bestuurder John Klijn rekent erop dat het bedrijf een of twee Nederlandse vestigingen zal sluiten om kosten te besparen. Klijn baseert zich op een brief die Vion aan leveranciers stuurde en waarin staat dat het bedrijf de komende twee jaar circa €100 miljoen aan kostenbesparingen en efficiëntieverbetering wil realiseren.
Vion doet donderdag zijn nieuwe strategie in meer detail uit de doeken voor de pers.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  toch raar, als je schuldenvrij bent en toch nog onder toezicht van de bank staat?

 • cockie

  goed gezien boerke, boerkes kunnen ook nadenken me dunkt.

 • Jan Veltkamp

  Je zou van een vakbond als FNV meer ondersteuning verwachten ipv alleen maar kritiek en afbraak om het behoud van werkgelegenheid. Wanneer worden die eens wakker.

 • joannes

  @Jan Veltkamp, vakbonden moet eerst hun positie opbouwen, intern en maatschappelijk, voordat ze autoriteit en bevoegdheden voor onderhandelingen krijgen. Met deze commentaren zijn ze dus in de eerste fase. Om een betrouwbare onderhandelingspartner voor die onzekere toekomst te worden in deze processen hebben ze deze ronde nodig en die moet ze óók gegund worden. Je moet er niet aan denken dat Vakbonden niet de autoriteit krijgen om saneringen goed te keuren. Dan wordt sociaal beleid een Draak met vele koppen.

 • cockie

  Geen schulden meer? Op hun balans staan inderdaad weinig langlopende schulden meer, maar de kortlopende zijn verdubbelt tot een hallucinante 2 100 000 000 euro. Wat het bedrijf nog in groter gevaar brengt. Dit zijn geen fabels je hoeft enkel op het jaarverslag te kijken die op hun website staan. Dan zeggen dat je schulden vrij bent lijkt me wat kort door de bocht. Als je dan nog financiering vraagt? De analyse is niet op feiten gebaseerd? Geef ons dan de feiten. Het probleem bij vion is mijn insziens niet de productiviteit, daar leggen ze al veel te lang de nadruk op. Uit een zekere boerderij logica, hoe meer produceren, hoe meer centjes. Maar het feit dat ze te duur inkopen en te goedkoop verkopen. Heel simpel, daarvoor moet je geen grote studies doen. Als vion denkt dat ze hun probleem gaan oplossen met nog meer te doen, is het einde nabij. 1+1=2

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.