Home

Nieuws 1471 x bekeken

Vion droevig over Dijksma's brief

Den Haag - Vlees- en voedingsbedrijf Vion zegt dat een onnodig verkeerd en ongenuanceerd beeld is ontstaan over het vleesbedrijf Encebe door een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

Dijksma meldde dat bij het bedrijf sprake was geweest van overtreding van de voedselveiligheidsregels.  Vion legt uit dat het gaat om een kleine partij droge worst waarin een te hoog gehalte aan Listeria-bacteriën werd gemeten. De partij is teruggehaald uit het distributiecentrum en vernietigd.  "De producten hebben nooit de consumentenmarkt bereikt en er is geen gevaar voor voedselveiligheid geweest. Alle procedures zijn goed uitgevoerd en de stappen in dit proces zijn netjes gedocumenteerd en door de NVWA ter inzage beschikbaar", zegt het bedrijf.

Het bedrijf wordt verweten dat van het incident geen aparte melding is gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vion meent dat het bedrijf volledig open is geweest. De NVWA heeft het incident uit de boeken kunnen opmaken. Dat is gebeurd tijdens een reguliere audit.

Het bedrijf is  door de NVWA beboet met een bedrag van €1.050.

Een woordvoerder van Vion zegt het jammer te vinden dat de staatssecretaris geen melding maakt van de acties die Vion zelf ondernomen heeft, en evenmin dat er melding wordt gemaakt van de uitgevoerde herinspectie, waarbij bleek dat alles in orde was. "Zo ontstaat er een ongenuanceerd en verkeerd beeld. Encebe wordt dus verweten dat ze het melden aan de NVWA hadden nagelaten, voor de rest waren alle procedures goed uitgevoerd en is er geen verkeerd product op de markt gekomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.