Home

Nieuws 6743 x bekeken 53 reacties

Veel leegstand dreigt op platteland in Zuidoost-Brabant

Eindhoven - De leegstand op het platteland dreigt de komende jaren in Zuidoost-Brabant problematische proporties aan te nemen. Dat blijkt, volgens het Eindhovens Dagblad, uit een quickscan die het Eindhovense bedrijf Beeck Advies voor Ruimtelijke Ordening in samenwerking met de gemeenten Deurne en Sint-Oedenrode, Fontys Hogescholen en de provincie Noord-Brabant heeft gemaakt.

Het onderzoek spitst zich toe op de gemeenten Someren, Oirschot, Eersel, Sint-Oedenrode en Deurne. Samen zijn daar momenteel al 616 locaties waar nog wel stallen staan maar geen vee meer wordt gehouden.

In totaal komt 223.000 vierkante meter agrarische bebouwing vrij, schatten de onderzoekers. In Deurne staan bijvoorbeeld al circa 120 boerderijen leeg. Dat aantal stijgt naar verwachting tot zo'n 220 in 2020. Dan gaat het om circa 40 procent van alle agrarische bouwblokken in de gemeente. Als niet wordt ingegrepen, dreigt het buitengebied van de vijf gemeenten sterk te verrommelen, zo vrezen de onderzoekers.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Bewust genomen politieke misstanden beginnen hun vruchten af te werpen ! 30 jaar anti- agrar beleid is ook voor die paar duizend overgeblevenen niet te overleven. Over 25 jaar spreekt men over behoud van de laatste grote stal voor monumentenzorg !

 • massy

  Heel goed bezig die provincies en gemeente als je maar lang genoeg uit blijft roeien kom je zelf met de rotzooi te zitten laat het al die ambtenaren maar op ruimen weten ze ook eens wat werken is .

 • trijnie

  Er is leegstand omdat collegboeren een eindje verderop enkele megastallen met nog meer varkensaanbod heeft neergezet.
  En burgers willen in Brabant niet op het platteland wonen dus on verkoopbaar.

 • Sjaak

  Een bekend verschijnsel, zo staat er in de steden ook van alles en leeg en ligt er veel braak....
  Het is onvoorstelbaar, maar een creatieve oplossing wordt gevonden in 'stadslandbouw'.....
  Misschien kunnen we hier wel 'plattelandslandbouw' als oplossing aandragen, of is dat té simpel gedacht....?

 • pinkeltje

  Is geen typisch Nederlands probleem. Is wereldwijd hetzelfde liedje. Althans zeker in de westerse wereld. Gewoon lekker plat schuiven en klaar. Gebouwen zijn toch al lang afgeschreven. Begrijp wel dat het leuker is wanneer je ze voor een miljoen kunt verkopen maar zo werkt het helaas niet altijd. En inderdaad, één modern bedrijf van deze tijd vervangt meerdere van de bedrijven van vroeger. Zoals de supermarkten de kruideniers, de bakkers en de slagers ook systematisch hebben opgeruimd. You get what you pay!

 • agro1

  ouwe troep, vanwege de moderne eisen, waaraan in nieuwbouw al nauwelijks meer voldaan kan worden, totaal onverkoopbaar. alleen het plekje, waarop gebouwd mag worden is wat waard, als je de gek vindt, die er geld genoeg voor (over) heeft om er iets fatsoenlijks neer te zetten. maar met de verouderende bevolking, die, begrijpelijkerwijs, een appartement prefereert, valt dat niet mee. en bedrijfsmatig ....... lamenielache!!! ciolosbope!!!

 • agratax2

  trijnie. Je opmerking mag juist zijn, maar slaat kant nog wal. Dat de kleine stallen leeg staan heeft niets te maken met Mega stallen. Mega stallen zijn het gevolg van het landbouwbeleid waarbij goedkoper niet goedkoop genoeg is. Dit beleid heeft de kleine boeren gedwongen te stoppen en die enkele blijver de worst voorgehouden dat 'Groot de toekomst is met een inkomen en leven vergelijkbaar aan andere beroepen'. Die smoes horen we al 60 jaar en komt maar steeds niet uit.

 • Fermer

  @agratax, landbouwbeleid door de overheid, maar bedacht en verdedigt door 'onze' belangenorganisatie, 'onze' industrie en 'onze' adviseurs. De worst die de blijvers steeds wordt voorgehouden, is straks smakelijk opgegeten door de stoppers en de fiscus, en inderdaad, de smoes blijft nog altijd werken. Boeren was geen beroep, maar een manier van leven. Nu ben je geen boer meer, maar een ondernemer, maar wel een die vaak nog geheel persoonlijk verantwoordelijk is voor z'n toko. Ondernemers nemen grotere risico's en zijn dus veel gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Met de huidige, zwaar gefinancieerede bedrijven zal doorgaan of stoppen geen keuze meer zijn, maar een, vaak door derden bepaalde, noodzaak . Dat beloofde inkomen speelt dan allang niet meer, men zal door moeten en de sector na de boer is verzekerd van goedkope grondstof en het land van goedkope voeding en handelswaar.

 • bertes

  fout. de provincie heeft de gemeentes verplicht om in het bestemmingsplan. de eis op te laten nemen, die luit. als de boer stopt. moet de gemeente de bestemming agrarisch eraf halen. en de boer verplichten de stallen af te breken. en bouwblok wordt ook afgenomen.
  slim hè

 • trijnie

  Is er in Brabant geen rood voor rood regeling? De stal wordt afgebroken en er mag een woonhuis voor in de plaats worden gezet.

 • Fozzy Bear

  Geldt alleen voor de intensieve veehouderij (varkens en kippen).
  Die leegstaande ligboxenstal met asbest op het dak moet weg. Als je geluk hebt is hij meer dan half afgeschreven. Ben je gestopt en is het particulier dan mag je er zelfs geen caravans in zetten. Als je maar de kans had om het laatste gedeelte af te schrijven , laat zeggen in 5 jaar en dan verplicht ben om het het te breken. Dan kon je nog iets reserveren voor die kosten.

 • brouwer112-c1

  veel te veel regeltjes en wetjes in die zogenaamde agrarische gebieden
  bied hier mogelijkheden voor andere bedrijfen en bedrijfjes dan ook

 • pinkeltje

  Voor andere bedrijven heeft de gemeente nog wel wat dure grond op een industrieterrein te koop. Zo werkt dat.

 • LUCTOR

  @trijnie Zeker is er een rood voor rood regeling het gaat zo goed in NL dat je de schuren nog niet voor het afbreken kunt slijten.
  De enigste die er hun voordeel mee doen zijn de gemeente { WOZ}en de belastingen{ succesie etc} en dit speelt niet alleen in Brabant ook bij jouw in de buurt blijven de oorspronkelijke bewoners of erfgenamen nood gedwongen wonen omdat hun spul niet te verkopen is dus mocht je nog 850 vierkante meter is minimale oppervlakte in Overijssel willen kopen om er een huis voor terug te plaatsen hou ik mij aanbevolen.

 • agratax2

  emmerei#8 Bedankt voor je aanvulling. Jij geeft aan wie het beleid maken in onze ogen. Maar is het beleid niet een gevolg van een vrije (wereld) markt, waar de goedkoopste aanbieder de prijs voor iedereen bepaald? Deze laagste prijs is verheven een heilig doel voor de beleidsmakers, die denken dat iedereen aan dit doel kan voldoen, zonder rekening te houden met lokale eisen (wetgeving, milieu) en gebruiken (lonen, huisvesting etc.)
  Deze leegstand heeft naast verpaupring nog een voor de blijver veel groter nadelig gevolg -bewoning door wel gestelde stedelingen met hun eigen idee omtrent buiten wonen-. We kennen allemaal voorbeelden van hun negatieve inbreng in de plattelands gemeenschap, lawaai overlast, stank overlast e.d. Hun beleving van overlasst is geheel anders dan die van de boeren en geboren buitenmensen.

 • Fermer

  @agratax, inderdaad het beleid is gestoeld opn de wereldmarkt met de lage prijzen die daar gelden. Maar die lage prijzen dwingen ons agrariers de productie op te voeren om nog iets van inkomen over te houden. En net dat is het belang van de industrie en de omliggende periferie, voor hun is massa zeker wel kassa, dezen kunnen op elke eenheid hun winst zetten. Hun inbreng en invloed in ons nationaal beleid wordt enkel aangewend om de primaire productie op te jagen, en door ons te laten concureren op de wereldmarkt verzekeren zij zich van veel en goedkope grondstof.

 • trijnie

  Luctor, niet nodig want we wonen al zon 40jaar in een kotje op het platteland. Ongelooflijk hoe zon voor de oorlogs boerderijtje er uit zag. De planken van de hooizolder kon je met je blote handen door midden breken. Het enige wat ze eraan gedaan hadden was asbestplaten tegen het pannendak maken en je begrijpt het al, daar zitten we nu behoorlijk mee omhoog.
  Einde oude schuur, die op instorten stond, hebben we compleet met asbest zelf afgebroken, zonder vergunning want toen keek men bij dat soort dingen niet zo nauw.
  En we hebben de hele kliek nog in de hens gezet ook.
  Toen wisten we nog niet van milieu en asbestproblemen......
  Maar als je een beetje reclame maakt kun je dat lapje grond toch wel kwijt?
  Misschien wil iemand die een groentetuin wil hebben, wel een stukje van je huren. In de stad wordt er zo gejat op de volkstuinen maar op het platteland kunnen mensen nog veilig tuinieren. Althans als er geen leliebollenteler lid naast zit.

 • LUCTOR

  @trijnie Het gaat niet om een lapje grond maar om leegstaande schuren.
  Heb buren uit de stad die een moes tuin hebben gooien elk jaar als de groente oost rijp is alles in de container omdat er wel eens een slakje etc op de sla en andere groente zit, en gaan naar de super om een nieuwe krop sla te halen.
  De eerste 2jaar heb ik hun een beeetje vaste mest gebracht maar volgens hun is dat zeer slecht dit soort mensen het beleid momenteel op het platteland hebben veel vrije tijd en zitten vaak in de plaatselijke politiek met dit soort gevolgen waar dreigende leegstand er een van is.

 • minasblunders1

  Luctor, het is nog veel zorgwekkender dat het ministerie van onkunde is bevolkt door dit soort mensen.

 • schoenmakers1

  er is maar een oplossing, laat de mensen zeggenschap krijgen over hun eigen eigendommen

 • agro1

  it is the economy, stupid.(clinton) ciolos boppe!!!

 • trijnie

  Luctor, wat een dwaze mensen, maar zo zijn ze niet allemaal hoor.
  Ikzelf gebruik nooit iets van Bayer of Monsanto of Ecostyle.
  Een slakje of een luis het is zichtbaar vuil dat je kunt afwassen. Bayer niet.

 • koestal

  Boeren moeten milieuvriendelijk en diervriendelijk werken ,daarom zijn die oude stallen niet meer van deze tijd en is er geen geld voor afbraak

 • Jan van het Zand

  Die oude onverkoopbare boerderijen zijn een aanwinst voor de natuur: flora en fauna. Er wordt niet geboerd. Dus er wordt ook niet gespoten, bemest, en er zijn nagenoeg geen verkeersbewegingen van en naar de boerderij. Er groeit van alles tegen de gebouwen aan en op het erf. De zangvogels vinden er een paradijs op aarde. Mussen komen er meer voor. Maar ook zwaluwen. De insecten vliegen door de lucht en trekken vogels aan. Ook allerlei planten groeien er, die je lang geleden voor het laatst zag. Daar komen weer vlinders en bijen en hommels en vele andere insecten op af. Het is zonde om deze boerderijen plat te schuiven.
  Nu nog iemand die er wil wonen.
  En ....... niet zoals de rijke Nederlander die naar Frankrijk gaat om een mooi oud boerderijtje te kopen, om deze plat te gooien en dan een zwembad in een prachtig mooi gazon te dumpen met een tuinman die alles onderhoudt met de spuit en de zitmaaier etc....
  Helaas kost ook de heb van een oud boerderijtje geld, en het beheer kost daarna meer dan bij een flatje op 10 hoog.

 • koestal

  slopers in huren

 • ed12345

  Agratax en Luctor jullie zie het ZEER juist hier in de buurt is het inmiddels zo dat wanneer een boerderij met land verkocht wordt en de nieuwe eigenaar het woonhuis niet nodig heeft voor eigen kinderen ,gaat het huis plat .Even een zure pil maar het voorkomt enorm veel problemen op de lange duur
  Ik heb ook nog een huis waar een huurder inzit (die getekend heeft de ongemakken van landbouw te acepteren)dat was die jongen even vergeten en stapte met een klacht over lawaai naar de gemeente die het doorverwees naar de rechtbank voor gemeente zaken ,prachtig even een fotocopietje laten zien OHHH!!!! dat was een surprise voor de rechter, afgedaan volgende zaak
  Ik heb het huis al vaak kunnen verkopen terwijl ik die centjes op dat moment toch wel erg goed kon gebruiken maar dat is mij te riskant

 • ed12345

  Parel het zo jammer dat de eventuele nieuwe bewoners van deze boerderijtjes vaak van die ontiegelijke alles beter weters zijn en helaas vaak veel tijd hebben om op gemeente raden te zijn hun ideen daar te spuien en door hun meestal veel betere opleidingen beter bespraakt zijn dan gemiddelde plattelands bewoner die op zij beurt nogal eens last ondervind van deze inmengingen in het plattelandsleven

 • trijnie

  Ed 12345,dat is een opvatting die boeren zich ingeprent hebben en die ze niet los willen laten tot verdriet van de burgers die niets liever willen dan integreren. En dit laatste betekent niet dat de boer moet worden als de burger, maar ook de burger niet kan worden als de boer.
  Allebei heb je verschillende opvattingen en inzicht maar daarom hoef je mekaar niet te verguizen.
  Niet voor niets trekken burgers weer weg van het platteland, omdat ze er doodeenzaam zijn.

 • schoenmakers1

  zou mooi zijn dat in de toekomst alle burgers uit het buitengebied weg zijn, ik kan er niet op wachten, dan gaat de vlag uit

 • trijnie

  Schoenmaker, je bent gewoon een waardeloze egoist als je een dergelijke mening hebt. Maar dat wist ik al langer. Je reacties hier zijn een mens, een boer niet waardig.
  Gelukkig dat er nog andere boeren op het platteland wonen die wel medemens willen zijn.

 • alco1

  Dank je trijnie.
  Bij mij hebben mijn burgerburen bijna ruzie om het werk te doen als ik met vakantie ga.

 • trijnie

  Dan bof je alco met zulke buren. Maar ze hoeven bij jou niet meer te melken. Het lijkt me geen gemakkelijk werk om met een melkmachine om te gaan. Maar ''kijk'' op de beesten zullen ze toch wel moeten hebben.

 • ed12345

  Trijnie als ik je vertel dat in St.Bruno net even oost van Montreal er een gemeente verordening is die verbied na 7 uur s'avonds nog te combinen of met de trekker in het veld te werken St.Bruno was een gewoon boeren dorp maar is nu vooral bewoond door mensen die in Montreal werken
  Hier in Rigaud mag je geen mest uitrijden ,als er wieler wedstijden gehouden worden ,niet op nationale feestdagen, niet in de herfst week dat er een soort rondleidingen worden gedaan om de herfstkleuren te bekijken in de bossen (vooral voor mensen uit Montreal)En de vorige burgemeester wilde dit s'zomers in de weekeinden ook verbieden want dat is zo onplezierig als je buiten zit te BQen
  letterlijk z'n eigen woorden Maar als de put over loopt heb je wel een zeer groot probleem met milleu en terecht
  In de boerendorpen word de inbreng in de gemeente raden
  door burgers niet altijd in dank afgenomen door de boeren
  Trijnie het is als met alles er zijn heel veel goede burgers op het platte land maar het zijn de weinigen die wel dwars liggen die opvallen en waar het meeste over gesproken wordt

 • trijnie

  Nu, Ed daar hebben de boeren hier echt geen last van. Je hebt ze hier die 's avonds om half elf,zelfs als het straks vroeg donker wordt nog gieren, maaien en oprapen. Of 's morgens al om 5 uur in de ochtend.
  Alleen wat milieu betrefd en aantal dieren en hoeveelheid mest hebben ze zich behoorlijk aan regels te houden.
  En dat is lastig maar zeg nou zelf, het kan toch ook niet anders in zo'n klein land waar je bijkans op mekaars lip zit?
  Het grondwater en oppervlaktewater is al vervuild, medicijnresten van mens en dier kan men haast niet meer uit het drinkwater halen en de biodiversiteit van fauna en flora zijn en hollen hard achteruit.
  Ik weet niet hoe lang je hier al weg bent maar, als je de natuur maar enigszins een warm hart toedraagr dan zouden je de tranen in de ogen springen.

 • trijnie

  Ed12345, ik had verwacht dat je daar in Canada alle ruimte had om te boeren.......dus dat valt ook alweer tegen.

 • Broes

  Als ik het goed begrepen heb gaat het bij de leegstand om na-oorlogse boerenwoningen vooral van uit de tijd rond de energiecrisis, veelal ongeïsoleerd en volgens de huidige begrippen 'zonder enige uitstraling', mede dankzij de vele schuren al of niet met asbestdaken.
  Had je vroeger nog stedelingen die de 'leuke' historische boerderijtjes voor veel geld opkochten, zodat de boer in het dorp kon gaan wonen om z'n oude dag te slijten; deze identiteitsloze boerenwoningen zijn zelfs voor mensen 'van buiten' de investering niet meer waard.

 • ed12345

  Trijnie St.Bruno is gelukkig een uitzondering ,waar volgens mij ook de UPA (vakbond van de boeren )ook volledig in de scheef is gegaan door er geen rechtzaak van te maken .Verder is er inderdaad veel meer ruimte om te boeren maar kom je in de dichter bevolkte streken b.v. zuid west Ontario(Toronto) en zuid west Quebec (montreal) zijn ook de dorpen bewoont met veel forensen 60 tot 80 km van je werk wonen is hier niet ongewoon .Dat zijn vaak mensen met een goed inkomen en vrij dure huizen dus veel belasting centjes bij de gemeente brengen
  Het is natuurlijk heel belangrijk het drinkwater zo goed mogelijk te beschermen.Ik ben al ruim 40 jaar weg uit Nederland maar kom regelmatig terug en inderdaad de aanslag op de natuur doet zeer wat mij b.v. tegen staat de manier waarop verschillende prov landschappen de zaak beheren .Die gaan vaak van het principe uit de natuur z'n gang laten gaan ,weer de oersoorten bomen aanplanten b.v.
  Hola wat ga je met die kromme rommel doen ? geen planken of balken in ieder geval nee die gaan we importeren De uitleg die gegeven wordt voor b.v. erg hoog water op hun terreinen Met als gevolg dat het bosbestand het loodje legt, raakt soms echt kant nog wal maar de gemiddelde stads mens pakt dat voor zoete koek

 • trijnie

  Ed, natuur is gemaakt in Nederland. Je zou kunnen zeggen het zijn parken of natuurmonument en soms teveel monument dan natuur.
  Toch doen de landschappen wel mooi werk, wij zijn donateur van 3 provinciale landschappen. Dat ze in sommige gebieden een hoger waterpeil maken, wordt gedaan om speciefieke flora en fauna te behouden en terug te krijgen. Dit gaat ten koste van de bomen die niet tegen die nattigheid kunnen. Ook wordt vruchtbare aarde afgegraven om weer blauwgraslanden of bloemrijke graslanden te krijgen.
  Het is allemaal gemaakt om toch iets moois te krijgen.
  Wij weten hier in Nederland niet wat echt natuur is. Daar moet je voor naar andere delen in de wereld bv naar wat nu is jouw land: Canada.

 • ed12345

  Trijnie eerstens ik heb alle respect voor je .Maar onze ziens wijze zijn duidelijk verschillend .Ik ben opgegroeid tussen mensen die hun bedovergrootouders er al alles aan gedaan hebben om de gronden zo vruchtbaar mogelijk te maken ,de waterhuishouding steeds te verbeteren,enz kortom een steeds betere en rendabelere landbouw bedrijven te maken.Ik heb zelf voor en bij de Kon.Ned.Heide mij in ruilverkavelingen gewerkt van Drente tot onder Brussel belgie in dat werk kon ik me prima vinden,Betere wegen ,de waterhuishouding verbeteren ,rechtere en grotere kavels
  etc. dat heeft allemaal veel inzet ,ook de nodige zweetdruppeltjes,zoals je weet gaat het werk buiten, wind, hitte, kou, modder , gewoon door .Daarom als ik zie dat al die inzet zomaar onherstelbaar teniet gedaan wordt.Het doet me echt ZEER.Ik kwam vaak in de kroondomeinen ,zo kun je ook bosbouw doen, keurig bijgehouden selectieve kap netjes alles na de kap opgeruimt ,dat voorkomt te veel schadelijke insecten vroeger deden de staatsbos en prive eigenaren het net zo,Vorig jaar was ik in Brabant in een bos van staatsbos zag er behoorlijk netjes uit deed me goed

 • pinkeltje

  Tja, en dan dat inpolderen. Vooral van de IJsselmeerpolders. Laatst is er nog een rapport verschenen dat de conclusie trekt dat dat de grootste ecologische ramp is geweest die Nederland overkomen is. Die schade zijn ze dus nu een beetje aan het herstellen. Hoe dik het bord voor de kop is van mensen als Trijnie weet ik niet. Maar het is een stevig bord, dat is me wel duidelijk. Geeft zelf aan dat wat wij in Nederland natuur noemen door mensen is gemaakt maar vindt dus ook dat we vooral door moeten gaan om landbouwgrond weer zoveel mogelijk om te zetten naar een situatie zoals we ons voorstellen dat het in de tijd van de Batavieren geweest moet zijn. Dat zou wel kunnen, maar dan moet je ook met hetzelfde aantal mensen en een vergelijkbare levensstandaard als die van de Batavieren gaan leven. Misschien dat we ons voor onze voedselvoorziening beter afhankelijk kunnen maken van Rusland en Oekraïne? Daar is nog landbouwgrond genoeg!

 • trijnie

  Ed, ik kan me dat heel goed indenken dat je er zo over denkt. Het was sappelen in vroeger tijden. Nu zetten ze met een machine even een paar bunder land om maar dat was toen wel anders.
  Ik vind het ook erg dat ze in Groningen de blauwe stad ten koste van prima landbouwgrond hebben gemaakt. En nu is de Hedwigpolder weer aan de beurt. Aan de andere kant is het een reactie op de hoeveelheid landbouwprodukten die er ge produceert worden. Er moet nog wel een afzetmarkt voor al dat voedsel zijn.
  Nu ontwikkelen landen als China zich wel als land waar nu en in de toekomst veel heen kan maar dat was pakweg 20 jaar geleden ook nog niet zo. Je moet het ook zien als een bescerming naar de producenten toe. Daarbij is ons land over bevolkt, dit zijn mensen die moeten eten maar ook moeten recreëren.
  Het is altijd een afweging tussen het éénen het ander. Er is hier weinig land en het wordt ook nog eens volgebouwd met woningen en industrie.
  Wees maar blij met de ruimte daar en de zuivere lucht.
  Het is hier momenteel rond de 30 graden en de smog begint de mensen alweer parten te spelen.
  Maar nogmaals: ik begrijp het wel vanuit jouw oogpunt gezien.

 • ed12345

  Pinkeltje ik vind niet dat je Tijnie zo mag beoordelelen ze geeft openlijk haar mening ,dat dat soms een andere is dan de onze ben ik met je eens.Ik probeer alleen maar uit te leggen waarom de meeste van ons een andere mening hebben.Dat rapport van de ijsselmeerpolders stapt voor het gemak maar even voorbij aan het fijt dat de eerste stap vooral gedaan is voor lands veiligheid ik durf zo even niet te zeggen welke watersnood, spoed achter de aanleg van de afsluitdijk zette ,net als de ramp van feb 1953 met ruim1900 slachtoffers, al het gepraat over dijkverbetering maar geen geld stopte en ineens het delta plan er door gedrukt is .De bekende Elizabetsvloed met enkele 10.000enden slachtoffers ook de doorsteek was naar zo snel mogelijk verder inpolderen. De eerste wereld oorlog bracht overduidelijk aan het licht dat onze invoer uit het buitenland van middelen van eerste levensbehoefte wel degelijk zwaar gehinderd kan worden
  dus men was blij met de aanleg van nieuwe polders in het Ijsselmeer .Het schijnt te lang goed te gaan en vergeet het verleden.Wat Rusland aangaat ,West Europa in in ieder geval wel zo ongeloofelijk dom om voor een zeer groot gedeelte van russisch gas afhankelijk te zijn

 • ed12345

  Pinkeltje het moet natuurlijk NIET beoordelen zijn

 • trijnie

  Pinkeltje, je kent me niet goed. Dat bord voor de kop heb je soms nodig, al zou het alleen al zijn voor onvriendelijke reacties.
  Ik ben blij met die gemaakte natuur omdat er in het boerenland nu eenmaal niet veel schoonheid valt te beleven. Kijk naar de velden met monocultuur die alleen in stand kunnen worden gehouden door Bayer en
  Dupon en Monsanto. Wat valt daar nu nog te beleven? Insecten worden doodgespoten waar vervolgens de vogels ook weer het loodje door leggen. Je hoeft me niet te vertellen waarom, ik weet ook wel dat kleinschalig niet meer bij deze tijd past maar het schone van vroeger is eraf.
  En dat de Oekraïne e.d. landen de produktie overnemen dat is al begonnen. De eierboeren worden of zijn al kapot gemaakt omdat de overheid deze oneerlijke concurrentie duldt. En als Wakker Dier zich hier tegen verzet is het ook weer niet goed.
  Maar hoe dit zich allemaal ontwikkeld, ik hou mijn hart vast. Ik zou toch liever zien dat onze eerste levensbehoefte in onze eigen handen blijft.
  Maar de markt regeert, de mensen willen zo goedkoop mogelijk ook al hebben ze een dubbel salaris. Het enige wat we kunnen doen is zoveel mogelijk Nederlandse produkten kopen.

 • trijnie

  Bedankt Ed, het doet me toch goed.

 • schoenmakers1

  ed, in reactie 39 geeft je aan dat trijnie haar menig mag geven, als je naar reactie 30 van trijnie kijkt zou je kunnen zien wat een waardeloze trut dat ze is, ze geeft alleen om zichzelf en geeft er helemaal niets om wat iemand anders allemaal meegemaakt kan hebben

 • agratax2

  @trijntje. Ik geloof niet in het verhaal, dat de mensen zo goedkoop mogelijk willen eten. De overheid / gemeenschap is gebaat bij een zo goedkoop mogelijk pakket aan eerste levensbehoefte en dit paket is terug gebracht tot alleen nog eten en kleding gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden. Op deze wijze hielden de mensen meer geld over voor leuke dingen althans dat was de achterliggende gedachte om zo de economie te laten groeien. Terug kijkent zien we allemaal waar deze tendens toe heeft gelied. Zware sociale en belasting druk, hoge lonen t.o.v. onze handelspartners en daar boven op een overheid wiens geld honger niet te stoppen is en daarmee worden de 'goedkope' eerste levensbehoeften extra duur (BTW, accijns waarop ook weer BTW wordt geheven). Ik wil alleen maar zeggen dat er van het goedkope basis pakket aan voedsel via alle overheidse maatregelen (verplichte bewerking, certificering ertc.) niets over is of het moeten boeren zijn die verwikkeld zijn in een eeuwige strijd om te overleven en een steeds grotere groep mensen die geen werk kunnen vinden die aansluit bij hun studie en hierdoor in een armoede isolement komen.

 • agratax2

  vervolg. Het leegstand probleem staat dan ook niet op zichzelf, maar komt mede voort uit het feit dat starters geen werk vinden op het platteland en / of geen geld hebben om zich daar tevestigen en de dagelijkse reiskosten naar hun werk te financieren. Dus worden ze gedwongen om in een nieuwbouwwijk te gaan wonen, waarbij de lokale overheid weer zijn geldhonger kan bevredigen via de winst op bouwgrond.

 • ed12345

  FF een paar dingetjes recht zetten Trijnie ;Monocultuur in NL ?????????? niet bij de akkerbouwers die doen allemaal aan vruchtwisseling Als er monocultuur is dan is het gras in de veenweide gebieden ,die kunnen niet anders ,de enige keer dat daar de ploeg gebruikt is was tijdendens de oorlog de bezetter verplichte iedere boer een bepaalt % piepers te verbouwen .De nederlandse landbouw NL volledig kunnen voeden ?? ik denk het niet.Met andere woorden :we hebben geen landbouwgrond over ,Als het er ooit van komt dat NL op zich zelf aangewezen is komen we landbouwgrond te kort en niet zo'n beetje !! Als je de bedragen leest van uitvoer ,vergeet dan niet dat b.vde(dure) bloemen en bollen een heel groot aandeel vormen.Veel veevoer ,b.v. soya en mais worden ingevoerd ook de harde tarwe die nodig is voor brood de zachtere EU tarwe zit maar voor een gedeelte in jouw brood Als je over de chemie giganten in de landbouw spreekt ,vergeet niet dat de middelen lijst regelmatig herzien wordt en er soms veel middelen verboden worden als blijkt niet veilig te zijn 'Er komen ook zo langzamerhand ook steeds meer biologische boeren die mensen hebben een enorme sprong vooruit gemaakt met de GPS gestuurde trekkers zo kunnen zeb.v. heel nauwkeurig schoffelen maar het vele handwerk is en blijft noodzakelijk en dus duur.Alleen ik denk niet dat de hele NL landbouw op den duur bio gedaan zou kunnen worden

 • trijnie

  Ed, wij waren afgelopen zaterdag bij de BOLSTER een biologisch zaad bedrijf. Daar hebben we een uitgebreide voorlichting gehad over hoe alles tot stand kwam. Dus ook hoe het land werk bewerkt.
  Veel kennis hierover opgedaan.
  Ik bedoel met monocultures de akkers vol met éénen hetzelfde gewas. In Groningen was dat ook zo uitgebreid. Voor mijn gevoel heb je daar gauw ziekten in, wat ook weer bestreden moet worden.
  En ze gebruiken gevaarlijke middelen waar bijen en andere insecten dood aangaan en daarna de vogels. En als je niet op past zijn wij vervolgens aan de beurt want onze gewassen kunnen veelal niet zonder bestuivers.
  En er wordt toch echt wel veel uitgevoerd niet alleen bloemen en bollen maar ook veel zuivel en vlees. En juist dat laatste daar moet veel voor verbouwd worden: bunders vol met mais.
  Om terug te komen bij die zaadhandel, ook daar werd mechanisch gewied en geplant, ook branden ze er het onkruid en het aardappelloof. Ik ben er verheugd over dat er steeds meer bio wordt verbouwd, het is veel beter voor de wereld.
  De monsanto's, bayers en duponts zijn niet goed bezig, door hun produkten gaat er veel kapot en krijgen ze macht over boeren en consument. Als ze hun zin krijgen kunnen we straks alleen nog maar zaad van hen betrekken. Het zal daar in Canada niet anders zijn denk ik.

 • trijnie

  Agratax, als je voor de gangbare voedingsmiddelen kiest ben je toch niet veel kwijt? 70 ct voor een liter melk, 80ct voor een krop sla 5 euro voor een kilo kip of schouderkarbonade.
  Ik snap echt niet dat het daar voor verkocht kan worden.
  Alleen jullie boeren krijgen te weinig voor jullie produkten, en dit is niet eerlijk. Volgens mij gaat er teveel naar de tussen handel en de supermarkten.
  Dat er leegstand is op het platteland heeft ook een reden, overal wordt weinig onroerend goed verkocht. De leegstand van kantoren is denk ik nog groter. Daarbij is de run van de burger naar het platteland op z'n retour. De mensen willen weer dichter bij school,zwembad, sportveld en sociale contacten zitten.
  Je moet er een mens voor zijn om achteraf te wonen.
  Ik heb ook erg moeten wennen op het platteland, mistte het praatje onderweg naar school of winkel en het lijkt idylisch op het platteland en mensen komen er al gauw achter dat het niet is wat ze denken dat het is. En de mensen die wat ouder worden, en dar is een grote groep, verlangen ook naar een beschuttere omgeving.
  Ik denk dat de leegloop op het platteland en in hele kleine kernen alleen maar groter wordt.

 • juur

  Bij stoppen bedrijf gaat belastingdienst voor een te hoge waarde taxeren (als bedrijf).Die gebouwen zijn waardeloos.Je mag geen ander bedrijf in uit oefenen, wat niet met landbouw te maken heeft.Dat is gemeentelijk beleid Die willen zelf industrieterrein verkopen. Dit moet veranderen.

 • pinkeltje

  Achteraf wonen bestaat helemaal niet in Nederland. Wanneer mensen een kwartier lang geen stoplicht hebben gezien denken ze dat ze op de prairie zijn beland. En dat eindeloze gemekker over de vraag of het eerlijk is dat een boer niet dik wordt betaald voor zijn product en dat de tussenhandel de winst pakt. So what? Wie heeft hier een probleem? Verkoop je boerderij en koop aandelen van een supermarkt keten. Makkelijker kun je het niet verdienen. En wie vindt dat hij eigenlijk ook niet anders kan dan doorgaan met zijn bedrijf, nou prima. Gewoon doorgaan. De gebraden haantjes vliegen voor niemand door de lucht. Ook niet voor boeren. Helaas.

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.