Home

Nieuws 4751 x bekeken 7 reactieslaatste update:26 jul 2014

Varkenshouders blijven geblokkeerd

Den Haag - Het duurt nog een week voor de resultaten van het onderzoek naar furazolidon in vlees en bloed van varkens van de geblokkeerde varkensbedrijven bekend zijn. De bedrijven zijn nog niet vrij gegeven.

Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Dijksma naar de Kamer heeft gestuurd.

De betreffende varkensbedrijven hebben hun voer betrokken van het bedrijf Coops in Halle. Het voer is besmet geraakt door vervuilde grondtoffen afkomstig van Van Kats in Lopik. Vervuilde grondstof is daarnaast nog naar twee andere mengvoerbedrijven gegaan, maar daar zijn zeer lage gehalten furazolidon aangetroffen en zijn geen vervolgmaatregelen nodig. De bedrijven die van deze mengvoerbedrijven hebben betrokken en gevoerd kunnen hun bedrijfsvoering voortzetten.

Uit de brief blijkt verder dat er nog onderzoek loopt op vijf kalverbedrijven die voer hebben betrokken van Coops. Van Kats heeft verder vervuilde grondstof geleverd aan een groot kalverbedrijf met twee vestigingen met 3.500 kalveren in het midden van het land. Ook op deze twee vestigingen loopt onderzoek. De bedrijven zijn geblokkeerd. De Inlichtingen en Opsporingsdienst van de NVWA heeft vrijdag een bedrijfspand en een woning van Van Kats doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar het gebruik van furazolidon. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ook op het geblokkeerde melkveebedrijf van Van Kats loopt nog onderzoek. De veehouder wil de dieren individueel laten testen. Ook heeft hij bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening aangevraagd. Dat verzoek is aangehouden in afwachting van nader onderzoek.

De staatssecretaris meldt verder nog dat de bewering van Van Kats dat duivenpoep de oorzaak zou zijn totale onzin is. Furazolidon wordt door duiven als ze het opnemen omgezet in andere stoffen. Er is zuivere furazolidon aangetroffen en dat kan dan niet van duivenmest afkomstig zijn.

Varkenshouderij voorman Eric Douma van LTO Noord die ook namens het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP), waarin NVV en LTO samenwerken, het woord voert in deze zaak, toont zich teleurgesteld. "We hadden gehoopt en ook de indruk gekregen dat de uitslagen van het onderzoek bij de varkens bekend zou zijn. Nu duurt het nog een week." Douma meldt verder dat er eerste stappen zijn gezet om de schade te claimen. Er zijn gesprekken geweest met Trusfeed hierover. "Ook zij hebben aangegeven dat de varkenshouders schadeloos gesteld moeten worden omdat ze buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen", aldus Douma.

Laatste reacties

 • WT

  De duitse varkensbedrijven zijn al weer vrij om varkens te leveren.
  3 dagen na proefslachtingen is alles vrijgegeven.
  De NVWA heeft wel 10 of meer dagen nodig.
  Hoe help je de BV nederland naar de klote???
  Het is een bureaucratisch geheel, zeer traag en niemand durft zijn
  nek uit te steken of kritiek te uiten omdat dit dan zeer waarschijnlijk
  je ambtelijke baantje kwijtraakt, kortom een zeer ziekelijke situatie.

 • anton1937

  Nederland moet zo snel mogelijk af van de mislukte staatssecretaris van Landbouw Dijksma en de NVWA een club treuzelaars en ondeskundige ambtenaren. Een nieuw kabinet met een minister van Landbouw en een deskundige veterinaire dienst onder leiding van een vakman. De sukkel die nu de NVWA leid moet zo snel mogelijk vertrekken. Antibiotica in veevoer kan niet en hoeft niet. De voerleverancier die vervuild voer hebben geleverd,alle vergunningen intrekken en financieel uitkleden.

 • jan hien

  en als het vrij komt ,en de varkens worden geleverd dan worden de gewicht korting ook betaald door de vervuiler en geen zaken meer doen met die lui . [komt van duiven poep ?????] ze maken de hele veehouderij kapot !!!!!!

 • aarthamstra1

  Aan de Kamer gestuurd?? Die zitten lekker hormoonvlees met antibiotica te eten .en als toetje bespoten fruitcocktail. In een gek(l)eurd restaurantje.Bediend door een onderbetaald bediendertje, hun buikje vol te stouwen voor een paar eurootjes, lekker in de (kankerverwekkende) zon Verweggistan.
  EN DAT ALLEMAAL IN DE EU.

 • berenschot1993

  Ik sta er niet van te kijken dat dierenactivisten dat furazolidon bij in het voer gedaan hebben!! Bijna niemand word er slechter van, behalve de boer!

 • Fredrika

  Beste mevrouw Dijkstra en NVWA. Nog een week langer wachten..... denken jullie wel aan het dierenwelzijn? Het is nu zaak om supersnel die onderzoeksresultaten boven water te krijgen en de bedrijven die open kunnen, weer snel te laten afleveren. Zeker met deze warmte lijkt me dit voor de dieren noodzakelijk. Voedselveilig is nodig, maar denk ook aan dierwelzijn en geef eens even flink gas met besluitvorming. Dan maar even een nachtje doorwerken daar in dat lab, dat moeten de boeren die met veel dieren zitten die afgeleverd moeten worden, nu ook.

 • ndege1

  Geen schuld wel schade foor vervuild voer...

  Bekijk en beluistert het praatje van Merijntje via bijgaande link:

  https://www.youtube.com/watch?v=L1eBG2aRrOo

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.