Home

Nieuws 4524 x bekeken 4 reacties

'Van Kats leek wel juiste papieren te hebben'

Uddel – De kalverhouders waarvan kalveren worden geruimd omdat gevoerd is met vervuild veevoer vinden het incorrect dat veevoerwaakhond Trustfeed suggereert dat de kalverhouders onvoldoende zijn nagegaan of voerleverancier Van Kats Food & Feed de juiste papieren had.

Dat stelt hun advocaat, Leonard Heukels. Volgens gegevens van GMP+ International is nog onduidelijk of Van Kats zijn product binnen zijn certificeringsmogelijkheden heeft verkocht.

Van Kats beschikte volgens gegevens van de certificeringsorganisatie over het GMP+-certificaat voor handel, opslag en transport van mengvoeders en voedermiddelen. Mits als zodanig afgesproken met afnemers mocht Van Kats grondstoffen bij of door elkaar gestort leveren. Daarbij moest Van Kats wel voor de grondstoffen aparte labels aanleveren. Het is de organisatie nog onduidelijk onder welke noemer of voorwaarden Van Kats leverde.

Van Kats had geen GMP+-certificaat voor de productie van mengvoer en mocht daarom geen fysieke bewerkingen toepassen. Circa 4 jaar geleden had Van Kats hiervoor volgens een woordvoerder wel een certificaat. Van Kats zelf maakte eerder bekend dat furazolidon is gevonden in een mengsel van mais, soja, palmproduct en rijst. Trustfeed suggereert dat Van Kats illegaal mengvoer leverde.
De kalverhouders begrijpen volgens Heukels niet waarom Trustfeed hen op deze wijze in een kwaad daglicht zet. De kalverhouders hebben van Van Kats een mengsel van verschillende grondstoffen gekocht. Deze kalverhouders wijzen erop dat ook Coops Mengvoeders als Trustfeed-gecertificeerde leverancier dit bedrijf van Van Kats als leverancier selecteerde en bij dat bedrijf grondstoffen voor voer kocht.
Dat bevestigt volgens Heukels dat Van Kats toen geen vreemde leverancier was of leek te zijn. "Het zou te ver gaan om alle producten van deze leverancier continu te moeten controleren als afnemer, daar waar die leverancier levert onder een door derden gecontroleerd kwaliteitscertificaat."

Laatste reacties

 • WT

  Inderdaad Johan Schuttert heeft hier wel wat uit te leggen.
  Hij suggereerd ook dat van Kats afvalstromen uit de farmaceutische
  industrie aanvoert, ik neem aan voor in de vergister maar dan nog.
  Is het niet aan de NVWA om hier onderzoek te doen en de pers te
  informeren in plaats van se heer Schuttert???

 • simpel boerke

  Nederland staat stijf van de regels en certificaten. Nu snap ik waarom. Je kunt je er lekker achter verschuilen als er stront aan de knikker is.

 • jeanjean

  Natuurlijk zijn de papieren in orde ,maar papier is geduldig.
  Als papieren aan de basis al vervalst worden wat vaak niet te controleren valt dan kloppen deze toch altijd ALLEEN IN DE PRAKTIJK KLOPT 'T NIET
  Met de export van mest kloppen de papieren ook altijd,maar owee in de werkelijkheid.

 • Elevage

  dus er is een waakhond, maar die vindt dat je het toch vooral ook zelf na moet kijken................ en wat doet die waakhond dan?? Subsidie opmaken? reisjes boeken, boeren bezoeken, geld opmaken.............. levert in ieder geval geen vakwerk!

Of registreer je om te kunnen reageren.