Home

Nieuws 1952 x bekeken 3 reacties

'Van Kats erkent aansprakelijkheid niet'

Tilburg – Van Kats Food & Feed erkent nog geen aansprakelijkheid voor vervuiling van veevoer met het antibioticum furazolidon.

De oorzaak van de vervuiling ligt mogelijk bij een toeleverancier van Van Kats of de betrokken veehouders en mengvoerbedrijven. Dat zegt advocaat Theo Linssen, die niet in wil gaan op de vraag of Van Kats verzekerd is voor eventuele besmetting op zijn bedrijf.
Linssen vindt de sterke verdenkingen van allerlei partijen in het schandaal richting Van Kats "prematuur". "De NVWA moet uitzoeken hoe de besmetting tot stand is gekomen. Gezien de lage dosis die is gevonden bij Van Kats, 4 gram op 100 ton, kun je rustig moedwillig bijmengen om een bepaald voordeel te behalen uitsluiten. Verder sluit ik niets uit."
Volgens Linssen kochten de betrokken veehouders en mengvoerbedrijven ook van andere leveranciers grondstoffen. "Mogelijk komt de vervuiling van een leverancier of transporteur die ook Van Kats heeft beleverd. Mogelijk is op twee plaatsen vervuiling ontstaan. Het is ook onzeker dat de afnemers van Van Kats product kregen uit de partijen die besmet zijn."
Linssen zegt zich niet uit te willen laten over de vraag of Van Kats verzekerd is voor het uitleveren van veevoer of grondstoffen dat op zijn bedrijf per ongeluk besmet is geraakt. Normaliter hebben bedrijven verplicht een productaansprakelijkheidsverzekering. Dat Van Kats ook restproducten van de farmaceutische industrie aankocht, is volgens Linssen volstrekt onjuist. Linssen zegt niet te weten of het product van Van Kats als losse grondstoffen of als mengsel is uitgeleverd. Voor het laatste heeft Van Kats volgens veevoerveiligheidswaakhond Trustfeed niet de juiste papieren. Eerder suggereerde Van Kats dat furazolidon is aangetroffen in een mengsel van soja, palm, mais en rijst.
Linssen wil niet ingaan op de mededeling van eigenaar Gert van Kats dat de vervuiling waarschijnlijk gevolg is van de aanwezigheid van postduiven rond het bedrijf. "Ik laat me daar niet over uit maar kan u verzekeren dat de heer Van Kats geen kwaad mens is; hij is alleen niet zo bedachtzaam in zijn uitlatingen. Het is een boer, iemand die de hand meestal naar de ploeg slaat."

Laatste reacties

 • leftturn

  gelukkig is linssen niet in zijn eerste niet volledig vertelde waarheid, sommigen zouden het een leugen kunnen noemen, gestikt.

 • Elevage

  ook een apart beroep: advocaat.
  Eerste taak is alles ontkennen dan wel ontkrachten wat je klant gezegd heeft, of dat nou waar is of niet

 • polsbroek

  Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.