Home

Nieuws 666 x bekeken

VS probeert Doha-chaos te voorkomen

Genève – De VS heeft een plan ingediend dat een einde moet maken aan ontsporing van de onderhandelingen voor een wereldhandelsakkoord.

India en een aantal andere ontwikkelingslanden dreigden een eerder deelakkoord opzij te zetten wanneer geen werk gemaakt wordt van nieuwe afspraken in het kader van de WTO over het recht van landen om voedselvoorraden op te bouwen.
Op dit moment mogen landen al beperkt voedsel aankopen voor voedselvoorraden of haar boeren subsidiëren ten behoeve van de voedselzekerheid. Daarbij zijn echter wel plafonds ingesteld die bereikt dreigen te worden als de manier waarop de maximale steun wordt berekend niet wordt gewijzigd. Volgens de ontwikkelingslanden is de rekenmethode achterhaald omdat sinds 2008 voedselprijzen enorm gestegen zijn.
India en een serie andere landen zei een eerder akkoord over het vereenvoudigen van douaneprocedures op te schorten als rijke landen niet snel werk maken van afspraken over landbouwsteun en voedselvoorraden. De landen vrezen dat een akkoord zou worden getraineerd tot de uiterste deadline van 2017 die eind 2013 op het Indonesische eiland Bali is afgesproken tijdens een WTO-conferentie.
Het akkoord over douaneprocedures zou voor 31 juli definitief worden, mits alle 160 lidstaten van de WTO akkoord gaan. Het Amerikaanse "werkprogramma voor voedselzekerheid" wordt volgens bronnen bij de gesprekken ten minste ondersteund door de EU en Brazilië.  De VS stellen voor het onderwerp voedselzekerheid ruimer op te vatten en per land inhoudelijk te kijken naar beleidsmaatregelen.
Of ontwikkelingslanden hiervoor voelen is de vraag. Een groep van 33 ontwikkelingslanden komt met een eigen document terwijl India, China en Cuba bekend hebben gemaakt dat ze achter een voorstel uit november 2012 blijven staan. Volgens dit voorstel moet steun ten behoeve van het voorkomen van voedseltekorten of het wegwerken daarvan worden geschaard onder de "groene box" en dus worden vrijgesteld van WTO-afspraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.