Home

Nieuws

Uralkali produceert meer kali

Moskou – Uralkali heeft het afgelopen kwartaal een recordvolume van 3,1 miljoen ton kali geproduceerd. De Russische onderneming kondigde eerder aan haar productiedoelen te verlagen. Daarmee lijkt een forse productiekrimp nu in het verschiet te liggen, met hogere prijzen als gevolg.

Uralkali heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 13 miljoen ton en is daarmee 's werelds grootste kaliproducent - net wat groter dan het Canadese PotashCorp. Uralkali maakte begin vorige maand bekend in 2014 11 miljoen ton kali te willen produceren, in plaats van de eerder ten doel gestelde 12 miljoen ton. Het nieuws volgt op stabilisering van de kaliprijs.
Volgens CEO Dimitri Osipov is het maximaliseren van de omzet het doel. Onder zijn voorganger Vladislav Baumgertner stapte Uralkali uit een Russisch-Wit-Russisch exportkartel. Volgens Baumgertner verkocht de Wit-Russische partner Belaruskali buiten het kartel om kali. Wit-Rusland nam het voor Belaruskali op en zette Baumgertner bij een bezoek aan Minsk gevangen.
Uralkali produceerde in de eerste helft van 2014 circa 6 miljoen ton waardoor normaliter Uralkali in het tweede deel van het jaar 5 miljoen ton zal produceren. Een jaar eerder werd in deze periode nog 5,5 miljoen ton geproduceerd. Elders in de industrie lijken bedrijven juist een voorzichtig stabiliserende markt aan te grijpen voor extra productie.
Eerder deze week maakte PotashCorp bekend 47 werknemers extra aan te nemen voor haar mijncomplex in Lanigan in de provincie Saskatchewan. Tevens wordt ontslag van 50 werknemers van de mijn in New Brunswick opgeschort. De markt zou volgens Potashcorp 'krap' zijn.

De Duitse marktleider K+S maakte donderdag bekend dat kaliprijzen stabiliseren. Het bedrijf zegt op sommige markten zelfs in staat te zijn 'prijzen een beetje te verhogen'. Kali is naast fosfaat en stikstof één van de drie belangrijke meststoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.