Home

Nieuws 1 reactie

'Samen resistentie de kop indrukken'

Uddel - Om resistentie aan te pakken is internationale samenwerking het sleutelwoord. Dat was de centrale boodschap van Johanna Fink-Gremmels, hoogleraar aan de faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht, die sprak op het symposium 'Gezondheid zonder grenzen'.

Dit symposium werd woensdag georganiseerd in het Gelderse Uddel door het Veterinair Kennis Centrum (VKC). Fink-Gremmels hamerde er vooral op dat antibioticaresistentie een groot mondiaal probleem is en dus ook zo aangepakt moet worden. "We kunnen het probleem niet oplossen, maar we kunnen het wel de kop indrukken. Als we het maar samen doen. Mondiaal gezien moet Nederland een voorbeeldfunctie vervullen."

Fink-Gremmels pleit voor samenwerking op allerlei vlakken: tussen de humane en veterinaire gezondheidszorg, tussen 'erfbetreders', maar ook tussen landen onderling. Want er is de laatste decennia steeds meer vlees geëxporteerd tegen lagere opbrengsten waarbij veel antibiotica is ingezet. Antibioticaresistentie kent daardoor geen grenzen meer. "Nederland is niet geïsoleerd. We zijn ook van anderen afhankelijk."
Een van de andere sprekers op het symposium was VKC-dierenarts Maartje Wilhelm. Zij gaf onder meer uitleg over de nu vier maanden oude UDD-regeling (alleen veeartsen mogen dan nog antibiotica verstrekken) en de recente uitzonderingen daarop. Zo mogen varkenshouders in bepaalde gevallen een beperkte antibioticavoorraad hebben, maar zijn er in de praktijk nog wel wat haken en ogen, vooral qua tijd en administratie.

Het VKC is een samenwerkingsverband waarbinnen zes dierenartsenpraktijken samenwerken om kennis en ervaring te bundelen.

Eén reactie

  • Burnetti

    Wanneer je wilt samenwerken met humaan is het misschien handig humaan uit te nodigen voor je symposium in Uddel.
    Was dit symposium op de pilot rundveeboerderij in Uddel met die mooie betonnen dakconstructie waar algen op groeien?

Of registreer je om te kunnen reageren.