Home

Nieuws 7 reacties

Rundvlees belast milieu het meest

Amsterdam - De rundvleesketen belast het milieu het zwaarst, de milieubelasting is zwaarder dan bij de productie van kip, varken eieren of melk. Dat blijkt uit een analyse van Amerikaanse en Israëlische wetenschappers in PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). De resultaten zijn overduidelijk, aldus NRC Handelsblad.

De productie van rundvlees vraagt wel 28 keer meer landoppervlak, elf keer meer irrigatiewater en zes keer meer kunstmest vergeleken met het gemiddelde van de andere vier categorieën. Ook komt er vijf keer meer broeikasgas bij vrij. De productie van kippen- of varkensvlees, eieren en melk ligt qua milieu-impact bij elkaar in de buurt.
De Amerikaanse en Israëlische wetenschappers pleiten voor meer politiek beleid om de consumptie van vlees, in ieder geval rundvlees, te beperken. In maart van dit jaar stelde een groep landbouwbiologen in Nature al voor, de consumptie van rood vlees te beperken tot 300 gram per persoon per week.
De nu gepubliceerde analyse beperkt zich tot de Verenigde Staten, maar is grofweg in lijn met eerdere internationale studies. Onderzoekers van Wageningen Universiteit concludeerden in 2010 in een meta-analyse (op basis van 16 eerder gepubliceerde studies) ook al dat rundvlees duidelijk de hoogste milieu-impact had.
Dat rundvee zo slecht scoort komt volgens de onderzoekers vooral doordat de omzetting van voer in spiermassa bij hen het minst efficiënt verloopt. Ze eten veel ruwvoer (gras, hooi, voederbieten) dat moeilijk en beperkt verteerbaar is. Het houden van vleesvee vergt verhoudingsgewijs veel voer – granen en weiland – en dus veel landoppervlak, water en kunstmest.
In de huidige studie scoort rundvlees nog veel slechter dan in het Wageningse onderzoek van vier jaar geleden. Volgens de Wageningers was er vijf keer zoveel landoppervlakte nodig voor rundvlees, maar nu blijkt dat wel 28 keer meer. Het zou te maken kunnen hebben met verschillen in de voersamenstelling of de manier van houden (buiten of in stallen).

Laatste reacties

 • ae-ea

  Ja, en de mens nog meer!!! Pleeg lekker zelfmoord.

 • farmerbn

  honden en katten die dus vleesbrokken krijgen zijn nog schadelijker

 • somporn

  Volgens mij moet er een keten de nek worden omgedraaid.
  Laat een ander die soja burgers maar vreten,doe mij nog maar een biefstukje.
  300 gram per week zal wel fout zijn en moet per dag zijn.
  Laten we meer lokaal geproduceerd voedsel eten ipv rund uit Argentina of boontjes uit Egypte.

 • pinkeltje

  Wat geweldig dat de onderzoekers dat nog weer eens hebben uitgezocht. Maar dat wisten we al. Stoppen met eten is waarschijnlijk het allerbeste voor het milieu maar dat is voor velen geen optie. Verder dronken wij een glas en deden een plas en alles bleef zoals het was. Maar er zullen er in de politiek wel een aantal zijn die nog eens een nieuwe poging doen om een flinke heffing op vleesconsumptie te zetten met milieu als legitimatie. Gaat voor het milieu verder niet veel uitmaken, want er zijn er in de wereld nog genoeg en steeds meer die wel een stukje rundvlees kunnen betalen maar het is wel lekker voor de staatskas.

 • farmerbn

  Kunnen die onderzoekers ook uitrekenen of een mens vervuilender is dan een koe. Als dat zo is moeten we dan mensen gaan ruimen of niet meer maken. Wat is het doel van deze berekeningen? Hoe slecht is het voor het milieu als runderen niet meer het voedsel opeten wat ze nu wel doen? Als blijkt dat een gans vervuilend is voor het milieu ,moeten die dan ook weg?

 • gjcamps

  En de Nederlandse regering en burgers zien het liefste grasland, daarom mag een boer het niet meer omzetten in akkerland. Wie gaat straks dat gras opeten, met name in zuid Amerika maar ook nieuw Zeeland. Schapenvlees zal wel helemaal millieu belastend zijn?

 • W Geverink

  Tja voor mij zou graan ook veel winstgevender zijn maar daar is mijn grond jammer genoeg niet geschikt voor. Daarom houd ik vee. Als wetenschappers wat meer onderzoek zouden doen over hoe de wereld in elkaar steekt dan zouden veel van dit soort domme opmerkingen voorkomen kunnen worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.