Home

Nieuws 2794 x bekeken

Prijzen agrarische grondstoffen onder druk

Amsterdam - Waar in het eerste kwartaal de agrarische grondstoffen de grootste prijsstijgingen lieten zien, zijn de prijzen van deze grondstoffen in het tweede kwartaal juist onder druk gekomen. De neerwaartse druk komt met name door de invloed van de extreme droogte in Brazilië van begin dit jaar. Dat stelt ABN Amro in haar Quarterly Commodity Outlook.

Markten maken de balans op met betrekking tot de uiteindelijke invloed van de extreme droogte in Brazilië en de regen en sneeuw in de Verenigde Staten aan het begin van dit jaar. Als gevolg daarvan stabiliseerden de prijzen van koffie en mais. De prijzen van tarwe en andere granen zijn gedaald.

Gebleken is dat de politieke onrust tussen Oekraïne en Rusland vooralsnog niet van invloed is op de graanhandel. De aandacht verschuift daarmee naar de mogelijke effecten van andere weer-gerelateerde gebeurtenissen, zoals het droger dan normale Indiaanse regenseizoen en de kans op een El Niño-weerspatroon.

Hoewel veel markten een ruime voorraad kennen (cacao, suiker, sojabonen en mais), zouden prijzen een impuls kunnen krijgen van speculatief gedreven vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.