Home

Nieuws 657 x bekeken

Pool leidt landbouwcommissie EP

Brussel – De Poolse christen-demcraat Czeslaw Siekierski is maandag verkozen tot voorzitter van de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP). Siekierski, verkozen voor de Poolse boerenpartij Polskie Stronnictwo Ludowe.

Siekierski volgt de sociaal-democraat Paolo DeCastro op, die de afgelopen vijf jaar voorzitter was. DeCastro's naam wordt genoemd als mogelijk opvolger voor Dacian Ciolos als landbouwcommissaris.

In de milieucommissie is de Italiaanse christen-democraat Giovanni LaVia verkozen als voorzitter. LaVia is landbouwkundig hoogleraar en heeft zich in een vorige periode onder meer bemoeid met de hervorming van het landbouwbeleid.

De verkiezing van de voorzitters en vice-voorzitters in het Europarlement werd maandag gedomineerd door het wegstemmen van kandidaten van de anti-Europese EFD-fractie. Zowel in de milieucommissie als in de landbouwcommissie werden de EFD-kandidaten weggestemd.

In de landbouwcommissie zitten de Nederlanders Jan Huitema (VVD) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Bas Belder (ChristenUnie/SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) zijn plaatsvervangende leden. Schreijer-Pierik is vast lid van de milieucommissie, net als Bas Eickhout van GroenLinks en Gerben Jan Gerbrandy (D66).

Of registreer je om te kunnen reageren.