AlgemeenNieuws

Percelen blank door zware regenval

Doetinchem – Boeren in de regio West-Brabant, midden Nederland en Noord- en Zuid-Holland kampen met wateroverlast. Door de vele regen staan percelen blank. Met pompen en greppels wordt geprobeerd het water zo snel mogelijk van de percelen af te krijgen.

Maandagochtend viel in de omgeving van het Brabantse Hank en Dussen meer dan 100 millimeter regen. “In Hank staat de regenmeter op 127 millimeter sinds vanmorgen acht uur. Uit Dussen hoor ik geluiden van 150 millimeter sinds vannacht”, aldus Jacob Branderhorst van de ZLTO afdeling Altena-Biesbosch en akkerbouwer. De gemalen draaien op volle kracht om het water zo snel mogelijk af te voeren, maar door de extreme regenval loopt op plekken toch water vanuit de sloot het land op.

Branderhorst zag bij controle van een perceel Innovator-aardappelen in Hank dat het water tot boven de ruggen staat. “Ik denk dat het perceel voor 40 procent onder water staat. De rest van het perceel ligt iets hoger, maar ook daar staat het water tussen de ruggen. Ik vrees dat we hier niet zonder schade uit komen”, aldus de akkerbouwer. Met een greppelfrees gaat hij proberen water af te laten. “Maar het waterpeil in de naastgelegen watergang staat ook al heel hoog. Het is de vraag hoeveel water we nog kwijt kunnen raken.”

Akkerbouwers zijn met minikranen en greppelfrezen bezig om het water zo snel mogelijk van het land te krijgen. De bezorgdheid van de akkerbouwers richt zich vooral op de aardappelen en wortelen. Als deze gewassen te lang in het water staan, ontstaat schade.

Waterschap Rivierenland meldt dat er met name in de Alblasserwaard (rondom Hardinxveld-Giessendam) en in Altena en Biesbosch (onder andere Werkendam, Hank, Dussen) sprake is van overlast. De gemalen in deze gebieden draaien volop en er zijn aanvullende bemalingsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld bij de Nieuweweg in Werkendam. “Ook is het bergingsgebied de Kornse Boezem bij Werkendam in gebruik genomen”, aldus het waterschap.

Ook akkerbouwer Mark Brandjes uit heet Noord-Hollandse Beverwijk kreeg ongeveer 90 millimeter. Hij verwacht dat de schade bij hem mee zal vallen. Hij zette een pomp in om zijn perceel uien droog te krijgen en heel veel hoger gelegen percelen. Bij laag gelegen percelen vreest hij wel schade. “Maar we moeten niet vergeten dat het hier heel droog was. De scheuren zaten in de grond, de bodem kan nu veel hebben”, aldus Brandjes.

Verzekeraar AgriVer kreeg vanuit de Brabantse regio een melding over de grote hoeveelheid neerslag. Vereinigte Hagel meldt veel schademeldingen bij de brede weersverzekering. De meldingen komen uit de strook van West-Brabant,  midden-Nederland  richting de regio Amsterdam. “In de Haarlemmermeer viel 150 millimeter in 24 uur”, aldus Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. In andere regio’s viel 75 tot 100 millimeter. “Het is eerst zaak om samen met waterschappen het water weg te krijgen, daarna kan de schade in beeld worden gebracht”, aldus Schreuder.

In de omgeving van Alphen aan den Rijn viel 110 millimeter in 12 uur. Waterschappen malen op maximale capaciteit om het water weg te krijgen. In het weekend viel al 60 millimeter in de omgeving van Zwolle en Dedemsvaart. Zondag viel in de omgeving van Tilburg bijna 80 millimeter.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin