Home

Nieuws 9 reacties

Ophef in Sauerland over mest uit Nederland

Halver - In het Duitse Halver in het Sauerland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen windt de burgerij zich op over de aanvoer van mest met tankwagens uit Nederland.

Lokale media en politici ventileren volgens het Landwirtschaftliches Wochenblatt Westfalen-Lippe de bezorgdheid van de inwoners over de gevolgen voor het milieu. De media hebben alarm geslagen met koppen als 'Mesttoerisme', 'Weilanden onder drijfmest gezet' en 'Afvalverwerking'. De plaatselijke boerenbond in Halver heeft op een persconferentie een poging gedaan de zaak in het juiste perspectief te plaatsen. "Het uitrijden van mest is aan regels gebonden. Niet alleen de uitrijtijden, maar ook de toegestane hoeveelheden zijn wettelijk geregeld", maakte een woordvoerder van de bond duidelijk.

Een belangrijke factor die aan de onrust bijdraagt is dat de grote tankwagens sterk opvallen, gelooft de bond. "Dat wordt anders waargenomen dan koeien in de wei die dezelfde hoeveelheden mest afscheiden."

Laatste reacties

 • pinkeltje

  En dan klagen dat in Nederland de consument geen idee heeft van de werkelijkheid van het landbouwbedrijf. Dat is overal op de wereld hetzelfde liedje. Je kunt het ook brengen zoals je wilt. Kostbare meststof of afvalstof? Vervangen van kunstmeststof of dumpen van afval? Net als met de interpretatie van statistieken en onderzoeksrapporten kan een ieder het brengen op de manier die hem het beste past. Vooral wanneer je een politieke partij bent. Het gaat tenslotte om de gunst van de kiezer en hoe je die krijgt is bijzaak. Als ze maar op je stemmen.

 • cornelis 22

  Als die gasten zelf ergens op bezoek zijn vernederen ze de gastheer en trappen hem verder de grond in als die al op zijn rug ligt (zie gisteravond)
  En dan nog klagen als iemand een kar mest bij je lost

 • 344412

  Waarschijnlijk met Duitse belettering en kenteken geen last: één Europa is nog steeds erg betrekkelijk...

 • trijnie

  Dus wat we teveel hebben, dumpen we bij de buren.
  Sauerland is een recreatiegebied, ik kan me er iets bij indenken.

 • pinkeltje

  Wie heeft het hier over dumpen? Er zijn zat akkerbouwers die wel wat mest kunnen gebruiken. Ook in het Sauerland. Dat je er in de winter zo leuk kunt langlaufen heeft daar verder niks mee te maken. En of de kali en het fosfaat uit een buitenlandse mijn komen of uit mest van Nederlandse veebedrijven dat maakt op zich geen verschil. Ecologisch gezien wellicht zelfs nog beter.

 • trijnie

  Ecologisch gezien beter, er gaat niks boven ouderwetse, goeie stalmest.
  Maar er is tegenwoordig haast alleen maar scherpe gier met een hoge uitstoot van ammoniak. Het bijt je in de ogen.
  En daar in Sauerland is ook in de zomer veel recreatie en de mensen beleven deze stank toch als onaangenaam.

 • pinkeltje

  Tja, dan zullen we toch terug moeten naar de middeleeuwen. Hopelijk wel met behoud van sanitair.....

 • Elevage

  Mest is een belangrijke toevoeging op het land, niet een afvalprodukt.
  Maar wellicht kunnen we de tankwagens leuk aankleden met een ander stickertje............

 • veldzicht

  Nou Trijnie ,ik heb stont nog nooit lekker vinden ruiken ook de ouderwetse stalmest niet en als je wat spetters op je zondagsepak(of jurk) krijgt ben je al helemaal niet blij,daar gaat het niet om de planten zijn er wel blij mee en 7 miljard mensen willen toch graag blijven eten en mest is toch altijd nog beter als kunstmest wat ook eindig is en veel energie vraagt om te produceren

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.