Home

Nieuws 3604 x bekeken

Nimbus verkoopt Stork Food & Dairy

Amsterdam – Nimbus splitst machinebouwer Stork Food & Dairy Systems. De divisie die machines maakt voor de behandeling van blikvoeding, ICS genoemd, wordt voor €26 miljoen verkocht aan de Amerikaanse branchegenoot JBT Corporation.

Nimbus, een investeringsmaatschappij, verkoopt naar eigen zeggen een 'parel van de Nederlandse maakindustrie'.
ICS maakt machines die blikvoeding steriliseert. De onderneming boekte vorig jaar een bescheiden omzet van €25 miljoen, maar claimt op de zeer gespecialiseerde markt een wereldwijd marktaandeel van 50 procent. Het vanuit Amsterdam geleide bedrijf werd in 2010 door de IJslandse bouwer van slachtsystemen Marel aan Nimbus verkocht. Nimbus zegt nu weinig synergie met andere onderdelen te zien.
Nimbus blijft eigenaar van divisies die vooral afvulmachines voor de zuivelindustrie maakt evenals andere, meestal aan zuivel gerelateerde, sterilisatieapparatuur. Voor Stork Food & Dairy Systems rest een omzet van bijna €60 miljoen. Het bedrijf verbeterde vorig jaar zijn resultaat aanzienlijk na een moeizaam 2012, toen zelfs een verlies is opgetekend van €84 miljoen.
JBT wordt geleid vanuit Gainesville in de staat Georgia. Saillant detail is dat de technische groep Stork vóór zijn omstreden ontmanteling door twee activistische hedgefondsen vergeefs probeerde JBT in te lijven. JBT zegt door de deal een completer aanbod machines aan de voedingsmiddelenindustrie te kunnen leveren. De machines van ICS worden met name in opkomende economieën toenemend verkocht, omdat hier een tekort is aan koelingssystemen of betrouwbare elektriciteit.
De verkoopprijs is onder voorbehoud en kan eventueel nog wat hoger of lager uitvallen tijdens het verkoopproces, dat naar verwachting wel snel zal worden afgesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.