Home

Nieuws 2 reacties

Nieuwe sancties EU tegen Rusland

Brussel - De Europese Unie heeft besloten nieuwe sancties tegen Rusland te versnellen na de vliegtuigcrash in het buurland Oekraïne.

De strafmaatregelen waren vorige week al aangekondigd omdat de EU vindt dat de Russen te weinig doen om de spanningen in het oosten van Oekraïne af te bouwen. Nog deze week komen er nieuwe personen en instellingen op een zwarte lijst. Dat zou eigenlijk eind juli gebeuren.

Dat is unaniem besloten, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag na beraad met zijn EU-collega's in Brussel. De bewindsman toonde zich tevreden over de eensgezindheid en de solidariteit met Nederland. "De dreiging wordt nu in daden omgezet'', aldus Timmermans.

Met de zwarte lijst neemt de EU personen en instellingen (zoals bedrijven) in het vizier die profiteren van de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne en op het Oekraïense schiereiland Krim, dat door Rusland is geannexeerd. Europese tegoeden worden bevroren, personen komen de EU niet meer in.

De EU-ministers ondersteunen daarnaast verdergaande sancties. Het gaat dan om strafmaatregelen op het terrein van defensie en op het gebied van technologie, onder meer voor de gasindustrie. Daarnaast worden ook sancties voorbereid die de Russische financiële markt moeten treffen. Een top van Europese leiders moet officieel de knoop doorhakken.  ANP

Laatste reacties

 • agratax2

  Het is beschamend dat er eerst een ramp moet gebeuren voor we de annexatie van de Krim en het onrust stoken in Oost Oekraine zo serieus nemen, dat we maatregelen overwegen die ons misschien zelf pijn gaan doen. Maatregelen die ons geen pijn dioen, doen de andere partij niet echt zeer. jammer dat de man in de straat weer het gelag moet betalen, en dat geldt voor beide kampen.

 • Ceas

  Nederlandse financiële sector heeft 12,3 miljard uitstaan in Rusland.

  Met € 7,5 mld neemt ING bijna 60% van het totaal aan Nederlandse investeringen voor zijn rekening.

  En dat zien we nooit meer terug?
  Onze minister van financien schiet zich zelf in voet.

Of registreer je om te kunnen reageren.