Home

Nieuws

Drie Nederlanders in landbouwcommissie

Straatsburg - Het ziet er naar uit dat er drie Nederlanders in de landbouwcommissie van het Europees Parlement komen. Jan Huitema (VVD), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Anja Hazekamp (PvdD) krijgen zitting in de landbouwcommissie. De officiële benoeming volgt later deze week.

Esther de Lange (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) lijken niet terug te komen in de landbouwcommissie. Eickhout krijgt naar verwachting zitting in de commissie voor milieu en economische en monetaire zaken.

Het nieuwe Europees Parlement is vandaag geïnstalleerd tijdens de eerste plenaire vergadering in Straatsburg. Martin Schultz is gekozen tot voorzitter. Met de installatie is de samenstelling van het parlement definitief. Er waren nog altijd parlementariërs die zich nog niet aangesloten hadden bij fracties. Vanuit Nederland zitten de vijf CDA-parlementariërs bij de grootste partij, de EPP. Deze telt 221 zetels. De drie PvdA-parlementariërs zitten bij de S&D-fractie die in totaal 191 zetels telt. De vertegenwoordigers van de VVD en D66 zitten bij de ALDE-fractie die 67 zetels telt. De kandidaten van ChristenUnie en SGP zitten bij de ECR-fractie, die 70 zetels telt. SP en Partij voor de Dieren zitten met drie mensen bij de GUE/NGL-fractie. De groenen hebben in totaal 50 zetels, waarvan twee door Nederlandse GroenLinks-parlementariërs worden bezet. De vier PVV-Europarlementariërs hebben geen fractie kunnen vormen met andere partijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.