Home

Nieuws

Nederlandse export daalt

Den Haag - De Nederlandse export is in de maand mei met 2,8 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De  totale exportwaarde bedroeg in mei €35,55 miljard. Het is voor het eerst in 4,5 jaar dat de exportcijfers een dergelijke krimp laten zien, aldus het statistiekbureau. De export van voeding en levende dieren bleef in mei nagenoeg stabiel op €4,88 miljard. In mei 2013 was dit nog € 4,92 miljard.

De daling in mei volgt op een periode van een aantal maanden van matige groei. Het zachte weer heeft er onder meer voor gezorgd dat er minder aardgas is geëxporteerd. Ook zijn er minder aardolieproducten uitgevoerd.

De import nam in mei wel toe. Het volume van de ingevoerde goederen was 1,3 procent groter dan een jaar geleden. Ook steeg de import iets in vergelijking met april.

Eerder werd bekend dat de productie van de Nederlandse industrie in mei minder groeide dan in voorgaande maanden. De export van eerder geïmporteerde producten die in ons land bewerkt zijn, lag ook lager in vergelijking met een jaar eerder.

De waarde van de export bedroeg in de maand mei 35,5 miljard euro. Dat is 4,8 procent minder dan in mei 2013. De importwaarde lag met 32,2 miljard euro 1,1 procent lager in vergelijking met een jaar geleden. Het handelsoverschot was 3,3 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro vorig jaar.

Door een lagere groei van de Duitse industriële productie voorziet het CBS ook voor juni en juli slechtere exportcijfers. Wel is de stemming van de ondernemers in de industrie nog steeds licht positief, stelt het statistiekbureau.

Of registreer je om te kunnen reageren.