Home

Nieuws 3 reacties

NVWA: drie jaar nodig voor verbeteringen

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zeker drie jaar nodig voor de verbetering van de controle en het toezicht. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

De NVWA  wil de tijd nemen voor de veranderingen. De veranderingen zijn nu al merkbaar voor de vee- en vleessector. De bewindslieden schrijven onder meer dat het van belang is de handhavingscultuur te versterken.

De NVWA  is nu bezig de controles  voor vergelijkbare bedrijven vergelijkbaar te maken en bovendien vooral daar te controleren waar de meeste overtredingen gemaakt worden. Wie zich het minst aan de regels houdt, kan rekenen op de meeste inspecties.

In het afgelopen half jaar heeft de NVWA in dat kader inspecties gedaan bij 165 van de 319 koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen. Dat leverde elf schriftelijke waarschuwingen op en drie boeterapporten.

Van vermindering van de regeldruk is voorlopig geen sprake meer, ook al was dat wel de bedoeling. De verschillende incidenten in de vleesketen hebben de bewindslieden ertoe bewogen  het accent te verschuiven naar het 'eventueel aanpassen van toezicht indien de sector of een bedrijf aantoonbaar de eigen verantwoordelijkheid voor naleving van de wet- en regelgeving neemt'.

Laatste reacties

 • sjang

  3 jaar de tijd? Hoeveel tijd krijgen wij meestal om ons bedrijf aan te passen?

 • Jan Veltkamp

  Volgens mij wordt het door de vele regels juist makkelijker om te frauderen. Zoveel regels dat iedereen druk is met papier en stempels en geen mens meer weet wat er werkelijk gebeurt.

 • info48

  Als ze,om te beginnen, in 3 jaar instaat zijn om te leren de bij-zaken te scheiden van de hoofdzaken en zich daar op te richten doen ze het al héél goed!
  In de 30 jaar dat ik werk met deze 'instelling' is het alleen maar incompetenter geworden en de politiek weet niet anders te reageren dan deze zieke organisaties te laten fuseren in de ijdele hoop dat het dan beter wordt.
  Sector; maak de borst maar nat!

Of registreer je om te kunnen reageren.