Home

Nieuws 4 reacties

Minder EU-geld voor internet buitengebied

Den Haag - Boeren en burgers in het buitengebied hoeven niet te rekenen op Europese ondersteuning van de aanleg van snelle internetverbindingen (breedband). Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Europese budget voor de digitalisering van het buitengebied is - mede op initiatief van Nederland - naar beneden bijgesteld. Voor de 28 lidstaten van de Europese Unie is in totaal ongeveer €150 miljoen beschikbaar voor de aanleg van breedband in het buitengebied.

Een aantal provincies onderneemt wel initiatieven om het internet in het buitengebied op snelheid te krijgen. De provincies Friesland, Brabant en Overijssel starten een Breedbandfonds, waarmee de aanleg van een netwerk voor snel internet wordt ondersteund. Ook Gelderland ontplooit initiatieven voor de aanleg snelle netwerken. Noord-Holland en Drenthe zetten in op de ondersteuning van projecten.

Het Rijk is vooral bezig op het terrein van de bundeling van kennis en het delen daarvan. Kamp wijst op alternatieve draadloze netwerken, zoals straalverbindingen, draadloze aansluitnetwerken en 4G-verbindingen voor gebieden met een lage bevolkingsdichtheid.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  'Het Europese budget voor de digitalisering van het buitengebied is - mede op initiatief van Nederland - naar beneden bijgesteld'
  En er moet steeds meer met de computer vanuit de Nederlandse overheid en dan steunen ze het plan om er minder Europees geld voor uit te trekken. Volgens mij zijn ze het digitale spoor bijster in Den Haag / Brussel.
  Om over de draadloze (4G) netwerken hier in oost Nederland nog maar te zwijgen qua dekking.

 • Elevage

  sorry, ik kan niet zo snel reageren, moet eerst het aggregaat opstarten ;-)

 • pieterhoenderken

  Als de minister van mening is dat er draadloze alternatieven zijn, dient hij er ook voor te zorgen dat die betaalbaar zijn / worden. Ga die frequenties dan niet bellen maar stel ze beschikbaar.

 • pieterhoenderken

  Bellen = veilen

Of registreer je om te kunnen reageren.