Home

Nieuws 8524 x bekeken 15 reactieslaatste update:22 jul 2014

'Meer dan honderd veehouderijen kregen vervuild veevoer'

Rijswijk - Minstens 97 varkenshouderijen en 5 kalverbedrijven hebben van één van de drie bij Trustfeed aangesloten mengvoerbedrijven met furazolidon vervuild veevoer geleverd gekregen.

Dat werd duidelijk uit een brief die staatssecretaris Dijksma vrijdagavond aan de Tweede Kamer schreef naar aanleiding van het NVWA-onderzoek naar de furazolidon-vervuiling.

De verwachting was dat vier mengvoerbedrijven de vervuilde grondstoffen van Van Kats Food & Feed B.V. uit Lopik geleverd hadden gekregen. Bij drie bedrijven werd ook daadwerkelijk het antibioticum aangetroffen in het veevoer. Bij het vierde mengvoerbedrijf werd de verboden stof niet aangetroffen.

Volgens Dijksma loopt het onderzoek aan welke veehouderijen de andere twee mengvoerbedrijven hun vervuilde veevoer geleverd hebben nog. Onduidelijk is wanneer er meer helderheid komt over aan welke veehouderijen deze Trustfeed-deelnemers hun voer geleverd hebben. Te verwachten is dat het aantal bedrijven dat verontreinigd veevoer geleverd heeft gekregen nog aanzienlijk zal stijgen.

Naast Nederlandse bedrijven hebben ook 11 bedrijven in Duitsland verontreinigd diervoer geleverd gekregen. Dijksma laat in haar brief weten hierover de Duitse autoriteiten ingelicht te hebben.

Op de 102 veehouderijen waarvan bekend is dat zij verontreinigd veevoer hebben gekregen, wordt op dit moment op basis van een risicogebaseerde steekproef onderzoek ingesteld om te bepalen in welke mate de dieren en/of het vlees is verontreinigd met de verboden stof. Daarnaast loopt ook nog een nader onderzoek naar andere voedersporen.

In haar schrijven laat de staatssecretaris tevens weten dat de getroffen veehouders per brief gewezen is op hun verplichtingen, waaronder de verplichting om de dieren waarin furazolidon kan zitten te traceren en te zorgen dat deze niet in de voedselketen worden gebracht.

De volksgezondheid loopt overigens geen gevaar volgens Dijksma. Uit een al eerder uitgebracht advies van het onafhankelijke Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA over de volksgezondheidsrisico's blijkt dat op basis van Europese risicobeoordelingen en gemeten gehaltes, consumenten die vlees of organen hebben gegeten waarin residuen van furazolidon aanwezig zijn, geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico hebben opgelopen.

Zodra er meer bekend is over het lopende onderzoek door de NVWA zal Dijksma de Kamer daarover inlichten, laat ze tot slot in haar schrijven weten, zonder daar een datum aan te plakken.

Laatste reacties

 • joannes

  Het wordt steeds duidelijker dat wanneer ,een ¨ Trustfeed ¨ deelnemer zoals hier omschreven. Zijn producten, absoluut fout, vermengd naar onschuldige afnemers levert, deze in de Politiek, Bij Consumenten organisaties, bij Aktie groepen ed, een compleet ander behandeling krijgt dan wanneer een vleeshandelaar of ........... een fout maakt. Een geval van Klassenjustitie http://nl.wikipedia.org/wiki/Klassenjustitie in deze moderne ¨Democratische¨ tijden. George Orwell in zijn beroemde boek Animal Farm http://nl.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm had met zijn observaties de ideologische cultuur al vroeg in de smiezen.

 • Mozes

  Opnieuw blijkt dat Trustfeed niet functioneert. Veebedrijven waar verontreinigt voer aan geleverd is zijn moeilijk te achterhalen. Dit probleem deed zich ook al voor met het aflatoxine vervuilt voer. Trustfeed is opgericht door de veevoersector en is blijkbaar zodanig vorm gegeven dat bij calamiteiten niet effectief opgetreden kan worden. FC heeft al lange tijd bij de veevoersector aangedrongen hier verbetering in aan te brengen maar die komen er geen steek verder mee.
  Inmiddels heeft FC een eigen voercertificering opgericht die voor zover ik weet per 1-1-2015 operationeel moet zijn.

 • aarthamstra1

  Nwva Een onderzoek naar andere voedselsporen .Waar hebben ze het over

 • metal

  Mozes Jij kunt wel menen dat FC zo geweldig is maar daar kom je over een paar jaar nog wel achter .
  Steeds meer eisen voor de kleinere boer en voerleverancier is dit niet meer te realiseren en dat is precies wat ze willen alleen nog grote bedrijven .
  En waar hebben we het over deze vervuiling is helemaal niet schadelijk met deze hoeveelheden Wat te denken van alle uitstoot van verkeer wat op ons mooie gras en mais neer dwarrelt Allemaal zware metalen en kankerverwekkend voor mens en dier .Maar hier hoor ik nooit wat over.

 • Mozes

  @metal #4, de veehouders die aangesloten zijn bij FC zijn gemiddeld de kleinsten. DOC heeft de veehouders die gemiddeld het grootste zijn. Juist omdat de veehouders die bij FC zijn aangesloten de kleinsten zijn hebben ze een zo hoog mogelijke melkprijs nodig. Die haal je alleen als je de zuivel kunt afzetten in het hoogste marktsegment waaronder kindervoeding. Deze producten zijn extreem gevoelig voor incidenten met voedselkwaliteit.

  Overal kan een keer iets fout gaan, ook in de veevoersector, maar als er iets fout gaat moet men direct kunnen nagaan waar het afwijkende veevoer gebleven is en waar de afwijkende grondstof vandaan kwam. Dit blijkt binnen Trusfeed niet te lukken. Afgelopen voorjaar bleek van Bentum de noodzakelijke informatie niet te willen geven en Trusfeed bleek geen mogelijkheid te hebben hier tegen op te treden! Een totale aanfluiting!

  Inbrekers richten vaak grote schade aan om een klein bedrag te stelen. Duizenden euro's schade aan stukgebroken deuren, kozijnen en kasten met uiteindelijk een buit van nog geen honderd euro. Ik krijg wel eens de indruk dat in de veevoersector een soortgelijke mentaliteit heerst. Risicovolle grondstoffen waar men een paar duizend euro extra aan kan verdienen maar aan de Nederlandse boeren een gezamenlijke schade kunnen veroorzaken van vele honderden miljoenen.

 • Broederijbrok

  Mengen, mengen, mengen, mengen, mengen tot dat het net aan de norm voldoet, tot het mis gaat.
  ( mijn opa zei altijd, och het is toch voor een ander)

 • drikhend

  De grote jongens hebben overal schijt aan . Dit blijkt gewoon uit het feit dat er geen namen bekend worden gemaakt van bedrijven die dit voer geleverd hebben . Dit heeft niets meer met volgbaar en traceerbaar te maken . Maar meer met verstoppertje spelen . Hier uit blijkt dat betrouwbaar en eerlijk zaken doen er niet meer toe doet . Mem heeft trustfeed en dan moet de boer het maar slikken hun hebben de zaak voor elkaar . Als iedereen eerlijk was dan was er geen certificering als trustfeed nodig . Maar dit werkt nu niet of men gebruikt het niet goed en speelt bij inkoop de prijs grotere rol dan veiligheid . Het zou deze bedrijven sieren als ze zelf naar buiten komen . Dit had al lang gebeurt moeten zijn . Verstoppen geeft aan geen zuiver geweten te hebben .

 • Rapsody

  Wat denken jullie van het NVWA?
  Ze hebben geen flikker te doen
  1 gram gevonden op 25000 kg
  Het lab zegt ligt onder de detectie grens.
  Bewust de boel verzieken over de rug van hardwekende eerlijke ondernemers.

 • schoenmakers1

  lijkt het toch alsof de NVWA best wel belangrijk is, de reactie zal wel weer zijn er moeten mensen bij

 • fvdboomen1

  Het is denk ik het beste als de mengvoerbedrijven verplicht worden hun grondstoffen te onderzoeken voordat ze verwerkt mogen worden .Voor een door de NVWA op te stellen lijst ,ze zullen dan wat meer opslag moeten hebben voor hun grondstoffen en dat kost geld,maar nu betalen de boeren het gelag ook.Op deze manier kun je de voerleverancier aansprakelijk houden voor deze zogenaamde ongelukjes die per ongeluk gebeuren en kunnen de boeren schadeloos gesteld worden want de voerfarikanten kunnen zich verzekeren voor dit soort ongelukjes .Gebeurd het 2x bij dezelfde leveracier dan trek je hun vergunning maar in want die hebben ze om goed voer te maken.Grt W Verdonschot

 • drikhend

  Beste Rapsody het maak niet veel uit hoeveel er gevonden is . Het mag en hoort er gewoon niet in te zitten . Wat te denken als ze dit in het buitenland vinden . geen export meer prijzen zakken als een baksteen in water .Eindelijk laat de NVWA een keer zijn tanden zien in een zaak die in mijn ogen terecht aangepakt wordt . Nu is het ook niet goed bij velen . Wees blij dat ze er vroeg bij zijn zodat grote schaden door prijsdalingen voorkomen kunnen worden . Tolereert men dit dan is einde zoek .

 • Rapsody

  Mr . Drikhend, wat voor stoffen zitten in ons drinkwater, oppervlakte water? Stoffen die de waterzuivering er niet meer uitkrijgt.
  Wat wordt in de duivensport gebruikt?
  Duiven schijten overal en wat gebeurt er als dat op een partij veevoer gebeurt?
  De grens van deze stof ligt in ons omringende landen vele malen hoger. Mensen van het lab zeggen dat het rond de detectie grens ligt.
  Ik ken de betrokkenen en je wilt niet weten hoe het NVWA met ze omgaan. Als of het de grootste criminelen zijn. Je wilt niet weten hoeveel schade ze bij de betrokken hebben aangericht.

 • aarthamstra1

  Rapsody Trustfeed doet net als Poetin . Trustfeed moet zijn verantwoordelijkheid nemen en openheid van zaken geven ,nu wijzen en roepen naar anderen dat maakt ze meer en meer verdacht.Erger , om hun eigen hachje te redden helpen ze honderden boeren naar de afgrond. zo niet de hele agrarische sector. Iedereen kan dit over komen. Maar zo handelen maakt het veel erger.

 • agro1

  zou stoppen met veevoer tegen ruime vergoeding aanlengen met industrie-afval misschien een goed idee zijn??? maar ja, dan moet er een eerlijke prijs voor dat voer betaald worden oei, oei , oei, dus maar doorgaan met de beesten (dus ook de mens als top van de voedselpiramide) als vuilbak te gebruiken. wal zal schip wel keren, kanniewachte. ciolos boppe!!!

 • drikhend

  Ja beste Rapsody Uw betrokkenen zijn dat afnemers van veevoer of fabrikanten . In mijn ogen hebben de boeren heer geen enkele schuld aan . maar tolerantie bij voer zijn volgens mij niet nodig . Want ga je van 0 naar ag beetje mag wel wie bepaalt wat beetje is en een beetje kan nog gevaarlijker zijn met resistentie opbouw dan heel veel .En verder elke producent van voedsel voor men of dier dient een voedselveiligheid plan te hebben . En dan mag vogel niet meer in opgeslagen graan kunnen poepen enz.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.