AlgemeenNieuws

‘Meer dan honderd veehouderijen kregen vervuild veevoer’

Rijswijk – Minstens 97 varkenshouderijen en 5 kalverbedrijven hebben van één van de drie bij Trustfeed aangesloten mengvoerbedrijven met furazolidon vervuild veevoer geleverd gekregen.

Dat werd duidelijk uit een brief die staatssecretaris Dijksma vrijdagavond aan de Tweede Kamer schreef naar aanleiding van het NVWA-onderzoek naar de furazolidon-vervuiling.

De verwachting was dat vier mengvoerbedrijven de vervuilde grondstoffen van Van Kats Food & Feed B.V. uit Lopik geleverd hadden gekregen. Bij drie bedrijven werd ook daadwerkelijk het antibioticum aangetroffen in het veevoer. Bij het vierde mengvoerbedrijf werd de verboden stof niet aangetroffen.

Volgens Dijksma loopt het onderzoek aan welke veehouderijen de andere twee mengvoerbedrijven hun vervuilde veevoer geleverd hebben nog. Onduidelijk is wanneer er meer helderheid komt over aan welke veehouderijen deze Trustfeed-deelnemers hun voer geleverd hebben. Te verwachten is dat het aantal bedrijven dat verontreinigd veevoer geleverd heeft gekregen nog aanzienlijk zal stijgen.

Naast Nederlandse bedrijven hebben ook 11 bedrijven in Duitsland verontreinigd diervoer geleverd gekregen. Dijksma laat in haar brief weten hierover de Duitse autoriteiten ingelicht te hebben.

Op de 102 veehouderijen waarvan bekend is dat zij verontreinigd veevoer hebben gekregen, wordt op dit moment op basis van een risicogebaseerde steekproef onderzoek ingesteld om te bepalen in welke mate de dieren en/of het vlees is verontreinigd met de verboden stof. Daarnaast loopt ook nog een nader onderzoek naar andere voedersporen.

In haar schrijven laat de staatssecretaris tevens weten dat de getroffen veehouders per brief gewezen is op hun verplichtingen, waaronder de verplichting om de dieren waarin furazolidon kan zitten te traceren en te zorgen dat deze niet in de voedselketen worden gebracht.

De volksgezondheid loopt overigens geen gevaar volgens Dijksma. Uit een al eerder uitgebracht advies van het onafhankelijke Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA over de volksgezondheidsrisico’s blijkt dat op basis van Europese risicobeoordelingen en gemeten gehaltes, consumenten die vlees of organen hebben gegeten waarin residuen van furazolidon aanwezig zijn, geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico hebben opgelopen.

Zodra er meer bekend is over het lopende onderzoek door de NVWA zal Dijksma de Kamer daarover inlichten, laat ze tot slot in haar schrijven weten, zonder daar een datum aan te plakken.

Beheer
WP Admin