AlgemeenNieuws

Meer dan 100 bedrijven op slot om voer

Rijswijk – Het is nog niet duidelijk wat er met de dieren op de ruim honderd bedrijven gaat gebeuren die veevoer hebben gekregen met het verboden antibioticum furazolidon. Er worden proefslachtingen gedaan bij varkens die de hoogste concentratie van het middel hebben gekregen om te kijken of de stof terug te vinden is.

Vrijdag diende een rechtszaak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag van een kalverhouder die zijn dieren niet wil laten ruimen vanwege het vervuilde veevoer. De rechter doet begin deze week uitspraak.

Het aantal bedrijven dat vervuild veevoer heeft ontvangen is opgelopen naar tussen 100 en 150. Dat meldt Trustfeed op basis van gegevens van de vier bij hen aangesloten bedrijven die de vervuilde grondstof kregen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om varkensbedrijven maar ook om kalver- en rundveebedrijven. Ook is de vervuilde partij verwerkt tot paardenvoer en chinchillavoer. Inspectiedienst NVWA meldt dat het mogelijk ook om schapen- , geiten- en pluimveevoer gaat.

Het verboden antibioticum furazolidon is mogelijk via veevoerhandelaar Van Kats Food & Feed uit Lopik in het voer terecht gekomen. Francine van Rossem, directeur van Trustfeed, legt uit dat bij de drie bedrijven de veevoedergrondstof in opslag heeft gezeten bij Van Kats. Bij deze bedrijven is een vervuiling van het voer met het antibioticum gevonden. Het vierde bedrijf kocht de grondstof via Van Kats, maar hier ging de soja niet via de tussenopslag bij Van Kats”, legt Van Rossem uit. Bij dit bedrijf is de verboden stof niet gevonden.

Een woordvoerder van de NVWA zegt dat bij de leverancier van de partij waarvan Van Kats soja heeft gekocht ook monsters zijn genomen. Hierin werd geen vervuiling gevonden. De NVWA heeft niet inzichtelijk of er nog andere afnemers van dezelfde partij soja waren.

Trustfeed heeft Van Kats al sinds de eerste bevindingen met vervuild veevoer, eind juni, op de rode lijst gezet. De NVWA heeft de erkenning van Van Kats Food en Feed maandag voor alle diervoederactiviteiten geschorst.

Eric Douma, voorzitter van LTO Noord Varkenshouderij, reageert fel. “De veroorzakers moeten worden opgespoord door de NVWA. Ze moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en de schade moet op hen worden verhaald”, vindt Douma. LTO heeft een informatielijn geopend.

Eind juni blokkeerde de NVWA al vier kalverbedrijven en een melkveebedrijf nadat resten van het verboden antibiotica in de urine van kalveren was gevonden. Dieren waarbij de verboden stof is gevonden, moeten volgens de NVWA geruimd worden.

Beheer
WP Admin