Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:22 jul 2014

Meer dan 100 bedrijven op slot om voer

Rijswijk – Het is nog niet duidelijk wat er met de dieren op de ruim honderd bedrijven gaat gebeuren die veevoer hebben gekregen met het verboden antibioticum furazolidon. Er worden proefslachtingen gedaan bij varkens die de hoogste concentratie van het middel hebben gekregen om te kijken of de stof terug te vinden is.

Vrijdag diende een rechtszaak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag van een kalverhouder die zijn dieren niet wil laten ruimen vanwege het vervuilde veevoer. De rechter doet begin deze week uitspraak.

Het aantal bedrijven dat vervuild veevoer heeft ontvangen is opgelopen naar tussen 100 en 150. Dat meldt Trustfeed op basis van gegevens van de vier bij hen aangesloten bedrijven die de vervuilde grondstof kregen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om varkensbedrijven maar ook om kalver- en rundveebedrijven. Ook is de vervuilde partij verwerkt tot paardenvoer en chinchillavoer. Inspectiedienst NVWA meldt dat het mogelijk ook om schapen- , geiten- en pluimveevoer gaat.

Het verboden antibioticum furazolidon is mogelijk via veevoerhandelaar Van Kats Food & Feed uit Lopik in het voer terecht gekomen. Francine van Rossem, directeur van Trustfeed, legt uit dat bij de drie bedrijven de veevoedergrondstof in opslag heeft gezeten bij Van Kats. Bij deze bedrijven is een vervuiling van het voer met het antibioticum gevonden. Het vierde bedrijf kocht de grondstof via Van Kats, maar hier ging de soja niet via de tussenopslag bij Van Kats", legt Van Rossem uit. Bij dit bedrijf is de verboden stof niet gevonden.
Een woordvoerder van de NVWA zegt dat bij de leverancier van de partij waarvan Van Kats soja heeft gekocht ook monsters zijn genomen. Hierin werd geen vervuiling gevonden. De NVWA heeft niet inzichtelijk of er nog andere afnemers van dezelfde partij soja waren.
Trustfeed heeft Van Kats al sinds de eerste bevindingen met vervuild veevoer, eind juni, op de rode lijst gezet. De NVWA heeft de erkenning van Van Kats Food en Feed maandag voor alle diervoederactiviteiten geschorst.

Eric Douma, voorzitter van LTO Noord Varkenshouderij, reageert fel. "De veroorzakers moeten worden opgespoord door de NVWA. Ze moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en de schade moet op hen worden verhaald", vindt Douma. LTO heeft een informatielijn geopend.

Eind juni blokkeerde de NVWA al vier kalverbedrijven en een melkveebedrijf nadat resten van het verboden antibiotica in de urine van kalveren was gevonden. Dieren waarbij de verboden stof is gevonden, moeten volgens de NVWA geruimd worden.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Hoeveel zat er nou in ,Minder dan in de meeste landen is toegestaan ,landen waar we met plezier en GOEDKEURING vlees van importeren.
  Waar en hoe is het er ingekomen?? ZEER zwak van Trust vriendjes om nu je collega te laten vallen als een crimineel terwijl er nog NIETS vaststaat,
  Zou wat zijn als het toch van een grote jongen komt.

 • info479

  De reactie van verweijveehandel1 van 17 juli komt uit Lunteren
  Deze is niet van J.Verweij Veehandel BV uit Lopik

 • massy

  Welke veevoeder bedrijven zijn het dan zet die ook even aan de zijlijn tot naarder order dan leren ze dit wel af want het gaat allemaal over geld . die partij was natuurlijk wat goed koper.

 • info36

  Zo zie je maar, je kunt de regelgeving alsmaar strenger maken, dit soort dingen blijven gebeuren. Wie zijn de dupe van al die overbodige regelgeving, juist de mensen die gewoon normaal en eerlijk doen en eigen verantwoordelijkheid hebben. Dat zijn de meeste boeren.

 • laajloonbedrijf

  Ik sta niet gek van te kijken als Franciene van Rossem ook boter op de neus heeft.

 • joohoo

  De geheimzinnigheid rond dit alles is meer verontrustend dan de verontreiniging.

 • Biggemans

  Waar worden die zogenaamde proefslachtingen gedaan ?

 • Biggemans

  Bij Vion Apeldoorn zeker ?, want daar gaan ook onze Belgische varkens geslacht zijn.

 • Rapsody

  1 gram op 25000 kg is gevonden.
  Of heeft een (sport)duif op het voer gescheten ?
  Heeft het NVWA niets meer te doen?
  Zoeken ze naar werk om te blijven bestaan?

 • aarthamstra1

  Rapsody als je gelijk hebt moet TRUST zich dood schamen dat ze geen
  stelling tegen deze onzin nemen . De hele branche word ten grabbel gegooid zonder echt te weten wat er aan de hand. De schade onnodig is nu niet te over zien

 • Nathanael

  Allemaal lekkere gekweekte vis blijven eten mensen! Zit zoveel antibiotica in dat je probiotica geen schijn van kans maakt... beetje dubbel om, zonder zekerheid, die bedrijven op slot te zetten :s

 • aarthamstra1

  Die viskwekers waren de eerste die in de jaren 60 met hormonen begonnen
  te experimenteren in de kalvermesterij. nu zijn het MULTINATIONALS geworden.

 • Mozes

  Het gaat om een partij soja die voordat het bij Van Kats kwam schoon was. Nadat het op het terrein van Van Kats is geweest blijkt het vervuilt te zijn. Blijkbaar is er bij Van Kats wat doorheen gemengd.
  Ik dacht dit soort praktijken na de MPA-affaire niet meer voorkwamen.
  Via Google Maps heb ik satellietfoto's gezien van het terrein Van Kats. Hoe is het mogelijk dat dit bedrijf op de positieve lijst stond van Trustfeed?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.