Home

Nieuws 559 x bekeken

Maat ziet ruimte in discussie over keuringsdiensten

Roelofarendsveen – De politiek is aan het schuiven in haar standpunt over de plantaardige keuringsdiensten. Dat concludeert voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland na een werkbezoek met minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst aan NAK Tuinbouw in Roelofarendsveen.

Blok bracht donderdag een bezoek aan de keuringsdienst in verband met het politieke voornemen om de alle keuringsdiensten onder te brengen onder twee zelfstandige bedrijfsorganen, ZBO Plant en ZBO Dier. Met name vanuit de plantaardige sector is hier bezorgdheid over.

"We hebben een goede discussie kunnen voeren. We hebben de minister gevraagd wat het in zijn ogen beter maakt als de keuringsdiensten publiek geregeld worden in plaats van publiek en privaat zoals het nu is", zegt Maat. Inzet van de sector is dat het goede van de productschappen overeind blijft. "We moeten heel scherp kijken naar behoud van kwaliteit en service richting afnemers en bedrijfsleven", aldus Maat. "We kunnen trots zijn op onze keuringsdiensten. Deze moet je niet opsplitsen. De keuringsdiensten zijn het ultieme voorbeeld van hoe publiek-private keuringsdiensten kunnen werken."

Hij wijst erop dat de Nederlandse uitgangsmaterialen internationaal heel hoog worden aangeschreven en dat dit mede te danken is aan de goede keuringsdiensten. "De keuringsdiensten zijn niet te vergelijken met de toezichthouders op zorg of woningbouw", aldus Maat.  De essentie is volgens hem dat er bij de keuringsdiensten een aantoonbaar hogere kwaliteit geleverd wordt door de huidige werkwijze. Maat merkt dat dit bij de politiek leidt tot enige beweging in haar standpunt over de ZBO's.

Maat is niet tegen alle wijzigingen in de werkwijze. "Als het efficiënter kan, moeten we dat doen. Maar we moeten er bij wijzigingen wel voor zorgen dat de werkwijze breed gedragen wordt door de sector. Dat is bij de huidige werkwijze ook het geval.

Mariska Vermaa

Of registreer je om te kunnen reageren.