Home

Nieuws 6 reacties

Maat: liever geen tweede termijn Ciolos

Brussel – LTO-voorzitter Albert Jan Maat ziet voor de volgende periode liever een actievere eurocommissaris dan Dacian Ciolos. Dat zegt hij in reactie op de brief van drie grote fracties, de sociaal in het Europees Parlement dat ze een andere Eurocommissaris voor landbouw willen.

"Ciolos heeft de afgelopen periode niet uitgeblonken. Ik ben niet onder de indruk van de manier waarop Ciolos de hervorming van het landbouwbeleid heeft geleid." Maat vindt dat Ciolos te passief was. De nieuwe landbouwcommissaris moet actiever zijn en zich meer bemoeien met andere dossiers zoals internationale handel en milieu, vindt Maat. "Een eurocommissaris die alleen op de winkel past hebben we niet nodig", vindt Maat.

Hij is vooral kritisch op de passieve opstelling van Ciolos bij de discussie over de zachte landing voor de melkveehouderij bij het afschaffen van het melkquotum. Ook vindt Maat dat Ciolos zich te weinig heeft ingespannen om een gelijk speelveld binnen Europa te behouden. De opstelling van Ciolos heeft er volgens Maat toe geleid tot een verzwakking van het 'level playing field'.

Volgens Maat zijn de Ierse kandidaat Phil Hogan en de Italiaanse Paolo da Castro, oud-voorzitter van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, goede kandidaten. Een Nederlandse kandidaat zou volgens Maat ook kunnen,  al lijkt er het niet op dat het Nederlandse kabinet voorkeur heeft om een kandidaat voor de landbouwpost naar voren te schuiven.
In september moet meer duidelijk worden over de kandidaten voor landbouwcommissaris. Ciolos zou graag nog een tweede termijn willen. Hij krijgt hiervoor de steun van Roemenië.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat is niet actief genoeg? Heb liever dat hij niets doet dan iets fout. Men moet begrijpen dat het erg moeilijk is om het naar de zin te maken in al die verschillende Europese landen.

 • schoenmakers1

  dat nederland geen gelijk speelveld met de rest van Europa heeft ligt niet aan ciolos maar aan dijksma

 • info36

  Zo slecht is Ciolos niet. Zijn voorgangers waren funester.

 • japke33

  zegt ie alleen maar, omdat Ciolos, niet dezelfde ideen als LTO deelt.

 • Jan van het Zand

  Je kunt toch Ciolos niet verwijten dat de melkveehouders meer melken dan het melkquotum toestaat. Vraag de agrarische ondernemers maar die géén GLB-subsidie krijgen. En anders vraag het de ondernemers en burgers buiten de landbouw wat zij ervan denken. Maat, zullen ze zeggen, jij bent een maatje te klein. Jij preekt voor deel van jouw eigen parochie en houdt het totaal van de macro economie niet in het oog.
  Uiteraard begrijpen we de heer Maat wel met zijn uitspraak. Hoe krijgt anders de melkveehouders tevreden in zijn achterban.

 • HJ O R

  Laten we eerst eens kijken wat Maat bereikt heeft, om het maar niet over SJS te hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.