Home

Nieuws

Lidstaten EU voor handelsdeal Japan

Brussel – De 28 lidstaten van de EU zijn akkoord gegaan met het voortzetten van onderhandelingen met Japan over een handelsdeal.

Normaliter wordt na het starten hiervan niet opnieuw besloten maar in het geval van Japan eisten bepaalde landen een tussentijdse "review". Een serie belangenbehartigers van de landbouw en voedingssector, waaronder Copa-Cogeca en FoodDrink Europe, zijn blij met het besluit.
Japan heeft na China de grootste economie in Azië en na de VS en China de derde grootste economie ter wereld. De EU en Japan rondden in april een vijfde ronde van onderhandelingen af. Hierbij zijn ook concrete voorstellen voor meer markttoegang uitgewisseld. De EU eist onder meer dat Japan kwaliteitsproducten als kaas en ham uit de EU meer beschermt tegen goedkopere imitaties.
Het dichtbevolkte en met bergen bezaaide land heeft een beperkt landbouwpotentieel en importeert daarom een groot deel van de voeding die het nodig heeft. De EU hoopt door een deal beter te kunnen concurreren met landen als Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Andersom hoopt Japan meer industriële producten naar de EU uit te voeren. Volgende week worden onderhandelingen in Tokio voortgezet en zal worden ingegaan op importquota en mogelijk sanitaire en fytosanitaire toegangseisen waarvoor Japan berucht is..
De EU realiseerde in 2013 een handelstekort van €2,5 miljard. Dat was aanzienlijk minder dan het tekort van €9,2 miljard dat een jaar eerder werd gerealiseerd. Met landbouwproducten werd in 2013 volgens Eurostat een handelsoverschot gerealiseerd van €4,55 miljard. Een handelsdeal met Zuid-Korea leverde de EU vooral meer afzet van vlees en zuivel op.

Of registreer je om te kunnen reageren.