Home

Nieuws

Landbouwinkomen EU licht gedaald

Brussel - Het inkomen per arbeidsjaar in de agrarische sector is in de Europese Unie (EU) in 2013 met 1,3 procent gedaald. De inzet van arbeid is bijna 1 procent gedaald, wat lagere opbrengsten deels compenseert.

Dat meldt de Europese Commissie op basis van cijfers van statistiekbureau Eurostat. Het inkomen steeg met 11,4 procent het meest in Nederland. Een jaar eerder steeg het inkomen per arbeidsjaar in de sector in Nederland 15 procent. Vorig jaar noteerde Duitsland ook 15 procent, maar nu daalde het Duitse inkomen met 10 procent. In Roemenië en Spanje groeide het inkomen na Nederland het snelst met ruim 10 procent. De grootste daling vond plaats in Estland (17 procent) gevolgd door Frankrijk en Kroatië (ieder 16 procent).
De waarde van de totale agrarische productie bleef in 2013 onveranderd. De gewasproductie leverde ruim 1 procent minder op, maar de afzet van dierlijke producten juist 1,5 procent meer. De productie van granen en oliezaden nam respectievelijk 8 en 9,2 procent toe. De productie van wijn en druiven daalde 12 procent, terwijl de olijfolieproductie 38 procent af is genomen.
De rapporteurs wijzen op een dalende rundveestapel die rundvleesproductie onder druk zet. De productie van varkensvlees en schapenvlees daalde licht, terwijl pluimveevlees licht is toegenomen. Daarmee volgt de EU een wereldwijde trend waarbij pluimveevlees in veel landen een steeds meer belangrijke vleescategorie wordt ten koste van 'rood vlees'.
De Europese Commissie wijst erop dat het agrarische handelsoverschot is toegenomen tot €19 miljard euro. De export nam 4 procent toe, terwijl de importen 2 procent daalden. In totaal exporteerde de EU voor €118 miljard euro aan landbouwproducten. De Verenigde Staten waren net als een jaar eerder met een exportwaarde van €15 miljard de grootste afnemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.