Home

Nieuws

Joint venture Cargill en Copersucar dichterbij

Minneapolis – De Europese Commissie geeft toestemming voor een joint venture van Cargill en Copersucar.

Daarmee is de oprichting van wellicht de grootste suikeronderneming wereldwijd dichterbij. De joint venture combineert de sterke positie van Cargill in de handel en logistiek met de productie van 47 suikerfabrieken, goed voor 10 procent van de wereldwijd suikerexport.

Volgens de Europese Commissie overlappen de activiteiten van Cargill en Copersucar nauwelijks. Cargill is een Amerikaans agriconcern en lid van een klein gezelschap ondernemingen die de wereldwijde graanhandel domineren. Tot die groep behoren ook onder meer ADM, Bunge, Louis Dreyfus en  Glencore Xstrata. Bunge overweegt juist suikeractiviteiten te verkopen.
Het Braziliaanse Copersucar is eigendom van 24 producentengroepen van suiker en ethanol. De deal heeft geen betrekking op de ethanol business en vastgoed, zoals terminals. Cargill bewoog de laatste jaren juist richting producten met meer toegevoegde waarde en zette sinds 2011 nauwelijks nieuwe stappen in de grondstoffenhandel.
Voor Copersucar, in 2013 goed voor ruim $10 miljard omzet, betekent de deal dat ze op de suikermarkt afstand neemt van concurrenten als ED&F en Biosev. Copersucar blikt terug op een moeilijk jaar. In oktober leidde een grote brand tot grote schade aan haar belangrijkste exportterminal in de haven van Santos, niet ver van São Paulo. De partijen verwachten in de tweede helft van 2014 ook in de VS en Brazilië toestemming voor de deal te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.