Home

Nieuws 1 reactie

Inflatie loopt licht op

Den Haag - De inflatie in Nederland is in juni licht gestegen, tot 0,9 procent op jaarbasis. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In mei steeg het gemiddelde prijspeil in Nederland nog met gemiddeld 0,8 procent. De toename van de inflatie kwam vorige maand vooral door de ontwikkeling van de prijzen van kleding. Ook vakantiereizen en vliegtickets droegen bij aan de stijging van het prijspeil.

Voedingsmiddelen waren vorige maand goedkoper dan een jaar eerder, vooral dankzij de dalende prijzen van groente, fruit en aardappelen. Benzine was door de hogere olieprijs duurder dan in juni 2013.

Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode liep de inflatie vorige maand op van 0,1 naar 0,3 procent. Bij deze graadmeter wordt, anders dan in de Nederlandse methode, geen rekening gehouden met de kosten van de eigen woning. Het CBS stapt vanaf volgend jaar over op de Europese definities voor inflatie.

De inflatie is in Nederland lager dan het gemiddelde voor de eurozone. In de landen waar met de euro wordt betaald bedroeg de geldontwaarding vorige maand in doorsnee 0,5 procent. Dat is aanzienlijk lager dan het peil van bijna 2 procent waar de Europese Centrale Bank naar streeft.

Eén reactie

  • bertes

    alles om de dè-flatie te voorkomen. je maakt gewoon een andere rekenvormule.

Of registreer je om te kunnen reageren.