Home

Nieuws 1170 x bekeken

Handelsdeal EU en Ecuador

Brussel – Ecuador treedt toe tot een handelsdeal die de EU eerder sloot met Colombia en Peru. Door de deal zal Ecuador, een sterk agrarisch georiënteerd land, meer markttoegang krijgen voor bijvoorbeeld zijn bananen, koffie, cacao, fruit en snijbloemen. Andersom denkt de EU bijvoorbeeld meer auto's en alcoholische dranken naar het Zuid-Amerikaanse land te kunnen uitvoeren.

Ecuador telt circa 15 miljoen inwoners. Een deel van de economie draait om de export van olie, die iets kleiner is dan de agrarische export. Het land claimt de grootste producent en exporteur van bananen te zijn. Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht noemt het pact 'ambitieus en veelomvattend' en stelt dat ze 'een belangrijke motor achter de ontwikkeling in Ecuador zal zijn'.
Het is volgens de Belg nu zaak het akkoord zo snel mogelijk in werking te laten treden. In 2013 bedroeg de waarde van de wederzijdse handel €4,9 miljard. De EU importeerde voor €2,5 miljard aan producten uit Ecuador, waaronder veel bananen, terwijl de EU andersom voor ruim €2,3 miljard exporteerde naar Ecuador. Buiten de oliehandel voert Ecuador vooral producten uit naar Spanje, Nederland, Duitsland en België.
De EU en Ecuador traden in januari in overleg over het uitbreiden van het handelsakkoord. Ecuador trok zich in 2009 terug uit onderhandelingen met de EU. Aanleiding was de aanwezigheid van Colombia en Peru in een deal, die uiteindelijk in 2012 werd gesloten. Colombia groeide vorig jaar uit tot de vijfde grootste handelspartner van de EU in Latijns-Amerika.
De reden dat Ecuador dit jaar toch om onderhandelingen vroeg, ligt mogelijk aan aanpassing van het invoerregime van de EU. Op dit moment komt circa 60 procent van de exporten van Ecuador naar de EU onder een voordelig regime dat is ingesteld voor arme landen. Vanaf 2015 wordt Ecuador als snel groeiende economie echter niet meer onder dit regime geschaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.