Home

Nieuws

Handelsakkoord EU en Canada dichterbij

Brussel – De EU verwacht op 25 september tijdens een topconferentie in het Canadese Ottawa een veelomvattend handelsakkoord, bekend als Ceta, te sluiten met Canada.

Onderhandelingsteams zijn het eens over de laatste punten waarover onenigheid bestond, op één detail na. Dat heeft eurocommissaris voor handel Karel De Gucht bekendgemaakt.
In oktober 2013 sloten de landen al een voorwaardelijk akkoord nadat een compromis werd bereikt over meer markttoegang in Canada voor kaas uit de EU en andersom meer ruimte in de EU voor Canadees vlees. Tevens werd afgesproken dat Canada de geografische herkomstindicatoren op voeding erkent en beschermt. De deal moet ertoe leiden dat uiteindelijk zo'n 93 procent van de importtarieven op agrarische producten verdwijnt.
In Ottawa zal een akkoord worden aangenomen maar het formele tekenen van de deal gebeurt iets later. Eenmaal getekend, moeten parlementen aan beide zijden akkoord gaan voordat de deal ook echt van kracht kan worden. Voorafgaand aan een parlementaire stemming wordt Ceta in alle officiële talen van Canada en de EU vertaald en wordt een team juridische experts nog één keer op de tekst losgelaten.
In het geval van de EU moet het Europees Parlement akkoord gaan, maar ook de nationale parlementen van 28 lidstaten.  In Canada moeten vanwege de federale structuur alle tien provincies en drie territoria Ceta ratificeren. Omdat onderhandelaars voortdurend contact hebben met de 'achterban', wordt een akkoord van de parlementen door de meeste waarnemers gezien als formaliteit.
Volgens de deal ontstaan onder meer twee tariefquota (TRQ) voor kaas uit de EU. Canada staat de import van 16.800 ton kwaliteitskaas tegen nultarief toe, evenals 1.700 ton industriële kaas. Andersom wordt onder meer een TRQ ingesteld van 15.000 ton voor ingevroren rundvlees uit Canada en 35.000 ton voor vers rundvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.