AlgemeenNieuws

Gelderland stemt in met veehouderijbeleid

Arnhem – Provincie Gelderland geeft alleen nog vergunningen af aan veehouders die aantoonbaar een extra bijdrage leveren aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het aangaan van een dialoog met omwonenden bij uitbreidingsplannen wordt een must. Bouwbloknormen worden geschrapt. Nieuwvestiging is uitgesloten.

Dat hebben de Gelderse Staten woensdag besloten. Zij stemden in met de omgevingsvisie. Hierin staat dat veehouders ontwikkelruimte moeten verdienen door te voldoen aan bovenwettelijke eisen op het gebied van milieu, dierwelzijn, volksgezondheid en ruimtelijke kwaliteit. Grondgebonden veebedrijven moeten tevens minimaal 50 procent van het ruwvoer verbouwen op eigen of gepachte grond. Nieuwvestiging van veehouderijen is uitgesloten, omdat verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk verwacht dat voldoende bestaande bedrijven vrij gaan komen. Op 24 september wordt de omgevingsvisie door Provinciale Staten vastgelegd in een verordening ruimte die tien jaar geldig is.

Gelderland volgt daarmee de Noord-Brabantse Provinciale Staten die dit voorjaar instemden met een nieuwe verordening ruimte waarin veehouders gedwongen worden tot innovatie en verduurzaming. Gelderland wil een vergelijkbaar puntensysteem introduceren als Brabant. Scoort een veehouder een zeven of meer, dan komt hij in aanmerking voor een vergunning. Dit gebeurt door middel van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV).

Gelderland wil een vergelijkbaar beoordelingssysteem als de BZV introduceren voor gemeenten waar de vergunningverlening op gebaseerd wordt. Gemeenten zullen dus op een andere manier de vergunningen gaan beoordelen dan tot dusver het geval is.

In maart 2015 moet het nieuwe beoordelingsinstrument voor gemeenten klaar zijn. Tot die tijd blijven de bouwbloknormen van 1,5 hectare in de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG) en 1 hectare in de verwevingsgebieden, gehandhaafd. Hoewel de nationale reconstructiewet per 1 juli 2014 is ingetrokken, laat Gelderland het provinciale reconstructiebeleid tot maart in tact om reeds ingang gezette bedrijfsverplaatsingen te kunnen voltooien.

Gelderland is niet de enige provincie die net als Noord-Brabant het veehouderijbeleid kantelt en bovenwettelijke eisen stelt aan veehouders. Ook de provincie Groningen besloot onlangs ook om een puntensysteem in te voeren voor vergunningverlening en bovenwettelijke eisen te stellen op het gebied van duurzaamheid en een omgevingsdialoog te verplichten.

Beheer
WP Admin