AlgemeenNieuws

Niets te verhalen op Van Kats

Lopik – De kalverhouders van wie de bedrijven deze week worden geruimd omdat hun dieren veevoer kregen met het verboden antibioticum furazolidon, kunnen de schade vermoedelijk niet verhalen op veevoerbedrijf Van Kats in Lopik.

Van Kats leverde rechtstreeks gemixt veevoer aan de kalverhouders. Het veevoerbedrijf had geen vergunning voor het afzetten van veevoermixen, noch voor het mengen ervan. De vier kalverhouders namen rechtstreeks met furazolidon vervuild veevoer af van veevoerbedrijf Van Kats, dat geen GMP-erkenning hiervoor had. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Trustfeed, aldus voorzitter Johan Schuttert. Uit dit onderzoek blijkt dat Van Kats allerlei restproducten waaronder farmaceutisch afval aankocht, mengde of vergistte en afzette als veevoer zonder dat het bedrijf hier een erkenning voor had. Om die reden is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Volgens Schuttert moeten de kalverhouders zelf hebben kunnen nagaan of het bedrijf een erkenning had of niet. Volgens Schuttert zal het moeilijk worden voor de getroffen kalverhouders om te geleden schade te verhalen op het Van Kats.

Advocaat Leonard Heukels staat de vier betrokken kalverhouders juridisch bij. Een precies schadebedrag kan Heukels niet noemen. “Maar je komt al snel boven de € 2 miljoen uit. Je praat om te beginnen over een waarde van circa € 700 keer 2.500 kalveren. Daarnaast hebben bedrijven twee maanden stilgelegen en moeten ze straks opstartkosten maken. Tenslotte kunnen kosten voor het laboratoriumonderzoek, transport en de ruiming zelf worden verhaald op de bedrijven, al hopen we op coulance.”

Heukels beaamt dat moeilijk geld te halen bij Van Kats. “De grond en de gebouwen staan op naam van de heer Van Kats zelf. Zijn melkveebedrijf is ondergebracht in een aparte bv. Daarmee blijven alleen de voorraden en machines van het grondstoffenbedrijf plus de bankrekening van het bedrijf over als bezittingen. Zijn overige bezittingen kunnen alleen aangesproken worden wanneer kan worden aangetoond dat Van Kats moedwillig furazolidon heeft bijgemengd.” In hoeverre Van Kats verzekerd is, blijft voor Heukels onduidelijk. “Eerst vertelde hij tot € 2 miljoen gedekt te zijn, en later dat wat gebeurd is niet onder de dekking valt.”

Heukels stelt dat zijn cliënten zeggen losse grondstoffen te hebben gekocht en geen mengsels. Van Kats was GMP-gecertificeerd voor het leveren van veevoergrondstoffen, maar mocht geen mengvoeder verkopen. Heukels wijst erop dat het percentage furazolidon dat gevonden is bij de kalverhouders heel klein was, wat aan zou tonen dat ze verschillende grondstoffenstromen hebben gemengd. Gert van Kats zelf zei eerder dat furazolidon in een mengsel van rijst, mais, palm en soja zat.

Kalverhouder Peter de Bruin in het Gelderse Uddel nam rechtstreeks voer af van Van Kats. Gisteren zijn op een van zijn locaties 567 dieren afgevoerd. Hij laat in het midden of het hiermee voor zijn bedrijf is afgelopen. De kalverhouder heeft nog geen idee over de financiële afwikkeling.

Beheer
WP Admin