Home

Nieuws 11 reacties

Niets te verhalen op Van Kats

Lopik – De kalverhouders van wie de bedrijven deze week worden geruimd omdat hun dieren veevoer kregen met het verboden antibioticum furazolidon, kunnen de schade vermoedelijk niet verhalen op veevoerbedrijf Van Kats in Lopik.

Van Kats leverde rechtstreeks gemixt veevoer aan de kalverhouders. Het veevoerbedrijf had geen vergunning voor het afzetten van veevoermixen, noch voor het mengen ervan. De vier kalverhouders namen rechtstreeks met furazolidon vervuild veevoer af van veevoerbedrijf Van Kats, dat geen GMP-erkenning hiervoor had. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Trustfeed, aldus voorzitter Johan Schuttert. Uit dit onderzoek blijkt dat Van Kats allerlei restproducten waaronder farmaceutisch afval aankocht, mengde of vergistte en afzette als veevoer zonder dat het bedrijf hier een erkenning voor had. Om die reden is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Volgens Schuttert moeten de kalverhouders zelf hebben kunnen nagaan of het bedrijf een erkenning had of niet. Volgens Schuttert zal het moeilijk worden voor de getroffen kalverhouders om te geleden schade te verhalen op het Van Kats.

Advocaat Leonard Heukels staat de vier betrokken kalverhouders juridisch bij. Een precies schadebedrag kan Heukels niet noemen. “Maar je komt al snel boven de € 2 miljoen uit. Je praat om te beginnen over een waarde van circa € 700 keer 2.500 kalveren. Daarnaast hebben bedrijven twee maanden stilgelegen en moeten ze straks opstartkosten maken. Tenslotte kunnen kosten voor het laboratoriumonderzoek, transport en de ruiming zelf worden verhaald op de bedrijven, al hopen we op coulance.”

Heukels beaamt dat moeilijk geld te halen bij Van Kats. “De grond en de gebouwen staan op naam van de heer Van Kats zelf. Zijn melkveebedrijf is ondergebracht in een aparte bv. Daarmee blijven alleen de voorraden en machines van het grondstoffenbedrijf plus de bankrekening van het bedrijf over als bezittingen. Zijn overige bezittingen kunnen alleen aangesproken worden wanneer kan worden aangetoond dat Van Kats moedwillig furazolidon heeft bijgemengd.” In hoeverre Van Kats verzekerd is, blijft voor Heukels onduidelijk. “Eerst vertelde hij tot € 2 miljoen gedekt te zijn, en later dat wat gebeurd is niet onder de dekking valt.”

Heukels stelt dat zijn cliënten zeggen losse grondstoffen te hebben gekocht en geen mengsels. Van Kats was GMP-gecertificeerd voor het leveren van veevoergrondstoffen, maar mocht geen mengvoeder verkopen. Heukels wijst erop dat het percentage furazolidon dat gevonden is bij de kalverhouders heel klein was, wat aan zou tonen dat ze verschillende grondstoffenstromen hebben gemengd. Gert van Kats zelf zei eerder dat furazolidon in een mengsel van rijst, mais, palm en soja zat.

Kalverhouder Peter de Bruin in het Gelderse Uddel nam rechtstreeks voer af van Van Kats. Gisteren zijn op een van zijn locaties 567 dieren afgevoerd. Hij laat in het midden of het hiermee voor zijn bedrijf is afgelopen. De kalverhouder heeft nog geen idee over de financiële afwikkeling.

Foto

 • Niets te verhalen op Van Kats
  Foto: ANP

Laatste reacties

 • agro1

  de verwerking van farma-afval is corebusiness voor veevoerproducenten. aber das haben wir nicht gewusst, enfin nu is het echt vanonder de pet. mooie ontwikkeling: eerlijke akkerbouwproducten voeren of ten onder gaan. ciolos boppe!!!

 • klaas8

  GMP plus is openbaar, van Kats had certificaat voor leveren van mengvoeders. boeren treft geen blaam volgens mij!!!

 • farmerbn

  Dus trustfeed voorzitter meent dat Kats geen erkenning heeft voor het verkopen van mengvoer en klaas8 meent van wel. Wie heeft gelijk?

 • somporn

  Des te meer reden om zulke figuren te weren als veevoerleverancier.
  Elke boer moet gewoon eisen gaan afdwingen in leveringscontracten.
  Elke veevoerproducent moet gedwongen worden zich te verzekeren tegen vervuiling in veevoer,mocht er ook maar iets van vervuiling worden aangetroffen dat de veehouder alle geleden schade kan verhalen zonder uitsluitingen (lege BV) Zodat het eindelijk eens afgelopen moet zijn om troep te verwerken in veevoer (afgekeurde partijen druk maar in een vergister maar niet in de voedselketen (vlees).

 • FarmerNL

  Ik kan geen van Kats vinden in het GMP plus register, in Lopik we Lebo kaas, maar dat is heel iemand anders.
  Voor iedereen die zelf wil zoeken.
  <>

 • FarmerNL

  Hij staat onder het kopje 'Withdrawn', per 21-07-14.
  Reden, Does not meet the requirements.

 • Mozes

  Het lijkt steeds meer op de MPA-affaire. Een kale kip waar geen geld te halen is, niet verzekert, farmaceutisch afval in veevoer, van alles door elkaar mengen zonder dat de afnemer weet wat er gemengd is en afnemers die de veiligheid van voer en de betrouwbaarheid van de leverancier niet controleren.

 • leftturn

  moeten zelf ook eens nadenken waar de grondstoffen vandaan komen. soja komt met de boot in rotterdam en niet in lopik. als je zelf of je leverancier dan in lopik soja koopt is dat niet omdat de prijs in lopik hoger ligt, lijkt me. dus bij rechtstreekse handel is het eigen schuld en komt het via de mengvoerleverancier dan spreek je deze er (financieel) op aan.

 • Marco22

  Precies leftturn, wat is dan een GMP erkenning dan nog waard als alle veehouders zelf uit moeten gaan zoeken of veevoerbedrijven wat zij maken wel onder de GMP erkenning vallen???????
  Verders is ook belachelijk dat vlees niet terug geroepen wordt en dieren wel worden vernietigd. Waarschijnlijk heeft veehouderij tracking en tracing beter op orde dan de vleesverwerkers en retail.

 • varkenshouder1

  Sluiten die Kats en aanpakken. Boer is weer de lul.!!!!!

 • John*

  boeren moeten ook aan de bv..

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.