Home

Nieuws 10 reacties

Franse boerenbond met lege handen uit prijsoverleg

Parijs – De Franse boerenbond FNSEA is opnieuw met lege handen uit een crisisoverleg over de prijzenoorlog gekomen. ''Ik ben met de nodige decepties vertrokken'', aldus voorzitter Xavier Beulin. ''We zijn nog steeds geen stap verder als 't gaat om een manier om uit deze crisis te komen'', zegt ook collega Yves le Moran van Coop de France, de koepel van de agrarische coöperaties.

Het overleg tussen boerenbonden, voedingsindustrie en supermarkten was bijeen geroepen door minister Arnaud Montebourg van economische zaken en Stéphane le Foll van landbouw. De laatste moest op het laatste moment verstek laten gaan, omdat hij in de ochtend met oververmoeidheidsverschijnselen naar huis was gegaan. Le Foll werd daarop vervangen door zijn directeur-generaal.

Het overleg – het zoveelste in zijn soort – kwam er omdat boeren en tuinders en ook de voedingsindustrie voortdurend blijven klagen dat de prijzenoorlog hun voortbestaan bedreigt. Juist deze week zijn tuinders in het zuidwesten van Frankrijk in dat verband ook weer begonnen met hun haast jaarlijkse acties tegen de invoer van goedkoop fruit uit Spanje. Eerder voerden rundveehouders al prikacties bij enkele supermarkten, terwijl ook de onrust in de melkveehouderij weer lijkt toe te nemen.

De ministers probeerden dan ook vooral de supermarkten onder druk te zetten om wat te doen aan die prijzenoorlog. Die grote winkeliers geven echter geen haarbreed toe. Ze wijzen daarbij met de vinger naar elkaar en de harde concurrentiestrijd. Bovendien wijst één van de voornaamste spelers aan die kant, topman Michel-Edouard Leclerc van de gelijknamige discountketen, er in een blog op dat de prijzen van veel landbouwproducten als melk, vlees of eieren juist zijn gedaald. ''Waarom mogen wij dat dan niet doorgeven aan onze klanten'', aldus Leclerc.

Laatste reacties

 • Philips

  Een fransman met oververmoeidheidsverschijnselen ... Je blijft lachen!

 • Ferm

  Een fransman weet nog dat er een leven is naast zijn werk op de boerderij. Staat los van het feit dat er gewoon een normale prijs betaald mag worden voor een goed product. Niet dat de (melk)fabrieken of de supers met de winst gaan lopen.

 • koestal

  Het kan nog een warme herfst en winter worden in Frankrijk.

 • farmerbn

  De prijzen in de franse supermarkten zijn hoger dan in Nederland. Omdat de supermarkten heel veel marge nemen krijgen de toeleveranciers van die supermarkten een lage prijs en dus ook de boeren. De supermarkten willen de boeren geen hogere prijs betalen omdat de consumenten al teveel betalen én ze willen hun marges niet verlagen. Het socialistische Frankrijk (concurrentie is een vies woord) heeft net voor 2000 een wet gemaakt dat er geen extra supermarktketens erbij mogen komen dus die bestaande ketens verdelen lekker de koek. Het is duidelijk een frans probleem: Met zo weinig mogelijk werk zoveel mogelijk marge binnenharken ipv veel extra omzet met een kleine marge (krijg je oververmoeidheidsverschijnselen van).

 • ed12345

  Farmerbn ik neem aan dat je in frankrijk boert je bent in ieder geval zeer goed op de hoogte.Het valt me tegen van FNSEA we zijn gewent dat die hun zin krijgen zo nodig door acties en dat vind ik prima.Voor veel fransen is winst maken bij b.v. een toeleveringsbedrijf ook al gauw betiteld als stelen.Dat is wat ik hier ervaar maar ondanks dat zijn ze hier over het algemeen niet zo cooperatie gezind

 • agratax2

  Hoe moeilijk het ook zal zijn, maar hier is maar een antwoord op; 'Zelf de verwerking en vermarkting doen'. Maar juist alles wat buiten het boerenerf gebeurd hebben de boeren uit handen gegeven aan partijen waar ze geen invloed meer op hebben. Denken we zeker te weten dat de marges elders in de voedselketen GOED zijn dan moeten we zorgen dat we deze schakels tot de onze maken. Dat betekent niet investeren in je landbouwbedrijf maar met elkaar investeren in de volg schakels van de voedselketen. Hebben onze voorouders 100 jaren geleden niet ook deze weg bewandeld en met succes.

 • halbe

  Jammergenoeg hebben wij de te lage prijzen aan onszelf en onze verwerkende industrie te danken. Neem nu de melkprijs die hier in Frankrijk ver achter blijft bij de Nederlandse melkprijs. Er zijn teveel kleine zuivelverwerkers die allemaal bij de supermarkten op de stoep staan om hun produkten te slijten. De één biedt een nog lagere prijs aan dan de ander. Onze coöpertie Sodiaal verliest miljoenen op de consumptiemelk omdat er andere fabrieken zijn die bijna failliet gaan en als laatse redmiddel consumtiemelk gaan draaien (kost niks bijna) en tegen afbraak prijzen aanbieden. Zelfs Lidl en Aldi hebben hogere prijzen dan LeClerc en Carrefour. De supermarkten hoeven dus alleen maar met de armen over elkaar te gaan zitten en wachten wie er komt.
  Hetzelfde geldt voor het fruit en het varkensvlees.

 • Fermer

  @halbe, waarom produceert Sodiaal dan consumptiemelk? Kleine zuivelverwerkers kunnen toch onmogelijk de grote superketens van voldoende melk voorzien, en anders zal in ieder geval het aanbod van consumptiemelk zo verkleinen dat de prijs omhoog zal kunnen. Een betere consumptiemelk prijs zal de prijs voor de andere zuivelproducten ook meetrekken. Waarom blijven boeren in Frankrijk bij die kleine verwerkers die slecht uitbetalen? Hoe zie je de invloed van meer melk in Europa, zullen de supers ook meer van over de grens halen? Zal dit voor de Fransen een belemmering zijn of is hier ook de goedkoopste de winnaar?

 • halbe

  Sodiaal verwerkt nog 1,5 miljard liter tot consumptiemelk en heeft daar niet zomaar een andere bestremming voor. ZE is nu bezig drie fabrieken te sluiten. In Bretagne wordt nu een fabriek voor zuigelingen voeding gebouwd samen met de chinezen, maar die gaat pas in 2016 draaien. De andere fabrieken zijn hopeloos verouderd.Terwijl Nederlandse cooperaties nieuwe markten zochten, zaten de fransen te slapen en nu moeten we op de blaren zitten. De grote angst van de franse verwerkers is dat er niet genoeg melk wordt aangevoerd omdat er veel boeren stoppen en daarom durven ze niet volop te investeren. Gevolg is dat we niet meer melk kunnen leveren. Het klinkt tegenstrijdig maar wie zet de eerste stap?

 • Ferm

  @agratax1, bedoelt u dat onze voorouders 100 jaar geleden met succes de cooperaties hebben opgericht? In reactie #7, van @halbe, lees ik dat de kleine zuivelverwerkers ook hun producten moeilijk kunnen slijten. Hier, bij ons in de buurt in Frankrijk, is sinds enkele jaren een biologische melkfabriek opgericht, door ongeveer 40 boeren, die kaasjes maakt. Van wat ik gehoord heb gaat hun melk ook voor een groot deel als gewone melk naar andere fabrieken. Het is dus razend moeilijk om je als boer te verenigen tot iets wat een rendabel product oplevert. Vervolgens drukt deze overige melk op de markt ook de prijs voor de grotere coöperaties, als ik @halbe zo lees. Is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Je zou zelf op de boerderij kunnen gaan verwerken en dit zelf vermarkten, maar dit vraagt een heel andere insteek van je bedrijfsvoering, maar misschien wordt dit het alternatief voor de toekomst?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.