Home

Nieuws 1942 x bekeken

Frankrijk breidt nitraatgevoelige zones fors uit

Parijs – Het Franse ministerie voor milieu heeft het grondgebied van nog eens 3.800 gemeenten tot nitraatgevoelige zone verklaard. Een dergelijke aanwijzing geldt tot nu toe al voor 19.000 van de bijna 37.000 gemeenten.

Minister Ségoléne Royal probeert met de aanwijzing een hoge boete van de Europese Commissie wegens het niet voldoen aan de nitraatrichtlijn te voorkomen. Het Europese Hof van Justitie heeft Frankrijk daarvoor onlangs al veroordeeld, maar daarbij nog geen boete opgelegd. Het Hof zou dat op 4 september aanstaande alsnog doen, maar Royal probeert een dergelijke uitspraak voor te zijn. Zij stelt daarbij dat veehouders in dergelijke gebieden hun werkwijze meer aan het milieu moeten aanpassen en vooral rekening moeten houden met de gevolgen voor de waterkwaliteit.

Voor de boerenbonden gaat de maatregel echter te ver. De grote boerenbond FNSEA stelt dat 'veehouders en de kleine boeren de eerste slachtoffers zullen zijn'. De bond roept op tot een nieuw debat op Europees niveau over de nitratenrichtlijn zelf 'en het integreren van goede praktijken en innovatieve oplossingen in de actieprogramma's'. De Coordination rurale noemt de maatregel 'een nieuwe aanslag op de inkomsten en het moraal van de boeren terwijl die toch al zo laag zijn'. ''Deze aankondiging zet nog meer boeren er toe aan om hun bedrijf op te geven en zich onder de lange rij werklozen te scharen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.