Home

Nieuws

FNV Bondgenoten vreest mislukken groene cao's

Utrecht - De onderhandelingen voor een aantal cao's in agrarische sector dreigen te mislukken.

Dat zegt FNV Bondgenoten. " De cao-gesprekken voor de sector Bedrijfsverzorgingsdiensten zijn op 15 juli vastgelopen, eerder dit jaar verliepen de gesprekken tussen werknemers en werkgevers in sectoren Glastuinbouw, Dierhouderij, Open Teelten en Loonwerk al uiterst moeizaam", aldus de vakbond.

"Het boerenbedrijf levert prachtig werk, maar voor de bedrijfsverzorgers die het werk doen is het een race naar beneden. Het zijn vakmensen die 24 uur per dag klaarstaan en dat verdient waardering. Ze doen onmisbaar werk maar leveren al jaren koopkracht en zekerheid in", aldus bestuurder Jeroen Brandenburg van FNV Bondgenoten over de onderhandelingen.  FNV vindt het niet verantwoord om de onderhandelingen verder voort te zetten. "De eisen van werkgeversorganisatie AB Nederland gingen voor de leden een brug te ver, bij ons is de bodem bereikt. Ik zie dat in onze andere groene sectoren ook nog wel mis gaan", aldus Brandenburg.

FNV Bondgenoten heeft met name problemen met het loonbod en de flexibilisering van de arbeidstijden. De agrarische sector kent daarnaast een toestroom van buitenlandse arbeidskrachten die grotendeels werken op uitzendbasis. Ook signaleert de vakbond dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van onwenselijke constructies, zoals contracting.

In de bedrijfsverzorgingsdiensten werken ruim 2000 werknemers die grotendeels in coöperatief verband boerenbedrijven ondersteunen: melkers, klauwkappers en ziektevervanging voor boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.