Home

Nieuws 894 x bekeken

Exportwaarde bloemen en planten nipt hoger

Aalsmeer – Tot en met mei ligt de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland op €2,6 miljard, 1,2 procent meer dan een jaar eerder. In de laatst gemeten maand, mei, daalde de exportomzet met 4 procent tot €587 miljoen. Dat meldt de brancheorganisatie van de sierteelthandel, VGB.

Over de eerste vijf maanden kromp de waarde van de export van bloemen met 1 procent terwijl de export van planten 5 procent meer opleverde. De export van bloemen leverde €1,6 miljard op en blijft daarmee de grootste categorie. Positief is volgens de VGB dat nu in twaalf van de top-15 exportbestemmingen een toename van de afzet is gerealiseerd. In 2013 was dit slechts bij vijf landen het geval.
Duitsland nam 4,4 procent meer bloemen en planten vanuit Nederland af en bleef daarmee ruimschoots de grootste afnemer. Na een kleine krimp in Frankrijk en forse krimp in Rusland (-9 procent) is de daling van de exportwaarde op Amerika (nummer 15) het grootst van de top-15 afnemers. De exportwaarde kromp in het geval van de VS 10 procent tot €32 miljoen.
De Zuid-Europese markt vertoont tekenen van een broos herstel, met naast de stabilisatie op de Italiaanse markt een groei van 4 procent van de exportomzet naar Spanje, wel nog altijd een kleine markt. Rusland en Oekraïne blijft moeilijk. "Nu krabbelt de koers van de roebel weer op, maar de lage stand daarvan begin dit jaar was een belemmering. De onrust in de Oekraïne hielp ook niet mee," analyseert algemeen directeur Marco Vermeulen van OZ Export, dochter van marktleider DFG.
De cijfers zijn afkomstig van Stichting Floridata, dat de taak heeft overgenomen van het Hoofdbedrijfschap HBAG. Deze organisatie is op bevel van het kabinet opgeheven, net als andere productschappen en bedrijfschappen. In het verleden moesten alle groothandelaren meewerken maar nu niet meer. Circa driekwart van de groothandelaren in Nederland levert cijfers aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.