Home

Nieuws 752 x bekeken

Export vlees uit EU daalt

Brussel – Hoewel de vleesconsumptie toeneemt door het milde economische herstel, verwacht de Europese Commissie dat dit jaar en 2015 4,7 procent minder vlees vanuit de EU geëxporteerd wordt.

Dit blijkt uit een rapportage van het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie. De uitvoer van vlees verloopt stroef door onder andere politieke onzekerheden bij een aantal van de belangrijkste handelspartners van de EU, zoals Rusland. Vooral de uitvoer van varkens- en pluimveevlees wordt getroffen. Een lichtpuntje is er wel. De consumptie van varkensvlees in de EU neemt toe.

De vooruitzichten op de graanmarkt zijn positiever. Verwachting is dat de oogst dit jaar - voor het tweede jaar op rij - bovengemiddeld uitpakt, namelijk 302 miljoen ton. Verkoopseizoen 2013-2014 gaat in de boeken als recordjaar als het gaat om uitvoer. Het directoraat-generaal verwacht dat de graanuitvoer uitkomt op 42 miljoen ton. De oogst in 2014-2015 zal naar verwachting de 303 miljoen ton bereiken. Wereldwijd zal de graanoogst iets lager uitkomen is de verwachting.

In de 28 lidstaten van de Europese Unie ligt de melkproductie 6 procent hoger in de eerste vier maanden van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks hogere productie bleef de melkprijs goed. Gemiddeld over alle 28 EU-lidstaten ligt de melkprijs in deze periode 15 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.