Home

Nieuws

Export landbouwgerelateerde producten 82 miljard

Den Haag – Nederland heeft in 2013 voor €82 miljard aan landbouwgerelateerde producten geëxporteerd, €3,7 miljard meer dan een jaar eerder.

De groei is onder meer gevolg van meer export van groente, fruit, zuivel en levende dieren. Dat blijkt uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit ook de grote rol van het mkb blijkt.

Eerder communiceerde het CBS dat Nederland voor €78 miljard aan agrarische producten heeft geëxporteerd in 2013. Het nieuwe cijfer is echter inclusief de export van landbouwmachines (€1,8 miljard), machines voor de voedingsindustrie (€1,3 miljard) en trekkers (€234 miljoen). De omzet van deze categorieën is blijkens de cijfers sinds 2010 met €568 miljoen gestegen.
Uit de cijfers blijkt dat de exportwaarde van het mkb uit komt op €37,6 miljard. Het mkb is de laatste jaren verantwoordelijk voor het grootste deel van de groei. Tussen 2010 en 2013 werd een totale groei van de export van landbouwgerelateerde producten gerealiseerd van €13 miljard, waarvan €8,5 miljard toe te schrijven is aan het mkb. Met name in de groentesector wordt het overgrote deel van de export door MKB-bedrijven verzorgd. Bij zuivel is dit slechts een derde.
Iets meer dan de helft van de exportwaarde op Duitsland, €10,9 miljard werd in 2013 door het mkb gerealiseerd. In 2013 exporteerden 7.660 mkb-bedrijven. Het is een relatief stabiel aantal, al werd in 2010 een dip van 6.288 bedrijven opgetekend. Ruim 2.900 exporteurs deden zaken met Duitsland, dat in 2013 voor €21,2 miljard aan landbouwgerelateerde producten via Nederland geleverd kreeg.
Op de CBS-cijfers is wel wat af te dingen. Zo zit in de cijfers ook export van producten die met minimale bewerking worden doorgevoerd, zoals tabak, thee, koffie, hout en kurk. Ook is landbouwgerelateerde export meegenomen van bedrijven die niet fysiek in Nederland gevestigd zijn. Tenslotte wordt ook papierstof en papierafval en textielstof meegerekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.