Home

Nieuws 850 x bekeken

EU-ombudsman eist openheid TTIP

Brussel – De Europese Commissie moet meer documenten over onderhandelingen met de Verenigde Staten over een handelsakkoord, bekend als TTIP, openbaar maken. Lidstaten moeten tevens onderhandelingsrichtlijnen publiceren. Dat vindt EU-ombudsman Emily O'Reilly.

Daarmee volgt zij het spoor van europarlementariërs en een aantal maatschappelijke organisaties. De EU en VS hebben zes onderhandelingsrondes achter de rug. Als een deal over handel en investeringen tot stand komt, betreft het de grootste handelsdeal ooit en wordt een grote invloed verwacht op de landbouw en voedingssector aan beide zijden van de oceaan. De EU hoopt vooral meer producten met hoge toegevoegde waarde te exporteren.

Een aantal maatschappelijke organisaties en met name socialistische en sociaaldemocratische leden van het Europees Parlement vinden dat het onderhandelingsproces te weinig transparant is. Ze zijn vooral bezorgd dat de EU hoge standaarden voor het beschermen van de volksgezondheid, het milieu en consumentenproducten zal verlagen voor geldelijk gewin. Mogelijk grote maatschappelijke impact maakt dat openheid geboden is, aldus O'Reilly.
O'Reilly merkt op dat geen enkele onderhandelingsrichtlijn, toch de basis van de onderhandelingen, is gepubliceerd. Er zijn wel aanvragen voor toegang tot de documenten geweest, maar steeds kregen aanvragers nul op het rekest. Volgens O'Reilly schaadt publicatie geen belangen en is ook geen risico dat bij volgende onderhandelingen de wederpartij een informatievoorsprong krijgt. De richtlijnen geven immers alleen richting aan en zijn niet gedetailleerd.
O'Reilly wil dat de Europese Commissie voor 31 oktober reageert terwijl de lidstaten van haar een antwoord verlangt voor 30 september.

Of registreer je om te kunnen reageren.