Home

Nieuws

EU-consumptie biodiesel 'vlak'

Brussel – De consumptie van biodiesel in de Europese Unie blijft in 2014 en 2015 'vlak'. De productie zal een kleine groei van 1 procent doormaken en in 2015 uitkomen op 11 miljoen liter per jaar.

Dat schrijven analisten van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een marktrapport. Het rapport werd onder supervisie van de Amerikaanse landbouwraad in Den Haag, Mary Ellen Smith, gepubliceerd.
De reden dat de productie nog wel licht toeneemt, ligt in het handelsbeleid. De rapporteurs stellen vast dat de EU met een aantal stappen de meest competitieve producenten heeft uitgesloten. De EU stelde handelsbeperkende maatregelen in tegen biodiesel uit de Verenigde Staten, Argentinië en Indonesië. De landen zouden hun biodiesel 'dumpen' in de EU of onrechtmatig subsidiëren.
USDA voorziet een dalende vraag naar biodiesel in Duitsland, waar veel koolzaad wordt geteeld voor verwerking tot biodiesel. In Duitsland zijn regels aangepast ten voordele van bio-ethanol. In Spanje is de bijmengplicht verlaagd. Deels wordt een lagere vraag hier gecompenseerd door meer vraag uit de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Roemenië.
De rapporteurs stellen dat het gebruik van koolzaad in de EU voor de verwerking in biodiesel stagneert. Het niveau is al behoorlijk gedaald tot 5,5 miljoen ton, wat 20 procent minder is dan een top die vier jaar geleden werd neergezet. Deels hangt de daling samen met de ontwikkelingen op de Duitse markt, maar de concurrentie van andere plantaardige oliën neemt ook toe.
Omdat de tarweprijs behoorlijk is gedaald, achten de rapporteurs het waarschijnlijk dat het gebruik van tarwe in biobrandstof kan toenemen. Tarwe was als grondstof een tijd lang goeddeels verdrongen door mais. De markt voor bio-ethanol herstelt volgens de rapporteurs. De vraag vanuit de EU zou volgend jaar kunnen toenemen tot 6,6 miljoen liter, vlakbij het recordvolume van 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.