Home

Nieuws 598 x bekeken

Duitse regering perkt schaliegaswinning in

Berlijn - De Duitse regering is het eens geworden over scherpe regels voor de winning van schaliegas. Het gas mag alleen gewonnen worden op meer dan 3000 meter diepte. In hogere aardlagen mag er niets gebeuren, omdat dat een gevaar vormt voor het grondwater. Minister Sigmar Gabriel van Economische Zaken en Energie en zijn collega op Milieu, Barbara Hendricks, hebben de overeenstemming vrijdag naar buiten gebracht.

Ook proeven met de methode mogen alleen worden gedaan als het grondwater niet wordt bedreigd, lieten ze verder weten. De strengere regels worden in 2021 weer tegen het licht gehouden. "We willen bereiken dat dit debat op rationele gronden en op basis van wetenschappelijke inzichten wordt gevoerd", aldus de bewindslieden. "De bescherming van de gezondheid en van het drinkwater heeft absolute prioriteit."

De Nederlandse regering overweegt in het grensgebied met Duitsland te boren naar schaliegas. Dat zou mogelijk op geringe diepte gaan gebeuren in het oosten van Gelderland en Overijssel. Een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken verwacht in december de resultaten van vijf onderzoeken. Al die informatie komt bijeen in een structuurvisie die Kamp in de zomer van 2015 denkt af te kunnen hebben. In dat plan komen gebieden te staan waar eventueel naar schaliegas geboord kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.