Home

Nieuws 1348 x bekeken 2 reacties

Duits welzijnslabel geen succes

Berlijn - Het anderhalf jaar geleden door de Deutsche Tierschutzbund en Vion gelanceerde welzijnslabel Für mehr Tierschutz is tot dusver niet echt een succes en lijkt op een fiasco uit te draaien. Dat blijkt uit berichtgeving in het Duitse dagblad taz.

De krant constateert aan de hand van informatie van de Deutsche Tierschutzbund dat het aantal leveranciers is teruggelopen van 16 naar 7 in de varkenshouderij en van 44 naar 38 in de vleeskuikenhouderij. Vion-landbouwdirecteur Heinz Schweer schrijft de teleurstellende ontwikkeling voor een groot deel toe aan de retailers die te vaak stunten met gangbaar vlees, waardoor het prijsverschil met vlees met het label te groot wordt voor de consument. Gelabelde schnitzels kosten dan bijvoorbeeld tegen de €10 per pak en schnitzels zonder het welzijnskeurmerk €6. "Als 70 procent van het gangbare vlees in dezelfde supermarkt via speciale aanbiedingen wordt verkocht, stuit men met zo'n programma op grenzen", vindt Schweer.

De welzijnseisen van het label zijn voorts in een aantal gevallen moeilijk omzetbaar gebleken bij de deelnemers. Onder meer de eis om geen staarten te couperen was soms een brug te ver, constateert onderzoeker Lars Schrader van het landelijke veterinaire veiligheidsinstituut FLI. Ook dichte stalvloeren in plaats van roostervloeren leverden bijvoorbeeld problemen op.

De Deutsche Tierschutzbund ziet vooralsnog geen aanleiding om met het label, waarvoor de toenmalige landbouwminister Ilse Aigner €1 miljoen subsidie beschikbaar stelde, te stoppen. "We gaan consequent verder op de ingeslagen weg, om direct eerste verbeteringen voor de dieren te realiseren."

Laatste reacties

  • Ferm

    Blijkt maar weer wat de drijfveer van de consument is.

  • schoenmakers1

    schijnbaar heeft de consument meer verstand van wat belangrijk is voor de dieren als de zogenaamde belangenbehartiger van dierwelzijn

Of registreer je om te kunnen reageren.