Home

Nieuws 2683 x bekeken 3 reacties

Dijksma standvastig over vergroening GLB

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) geeft weinig ruimte voor verruiming van de nationale invulling van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dat bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer.

VVD, CDA, SGP, PVV en ChristenUnie pleiten voor het verbreden van de mogelijkheden voor het invullen van de verplichte 5 procent ecologische focusgebieden (EFA) op bouwland. VVD, CDA, SGP en PVV willen dat Nederlandse boeren gebruik kunnen maken van de totale lijst met opties die de Europese Commissie biedt. "We hebben een gemeenschappelijk landbouwbeleid. Hoe kan het dan dat lidstaten in de mogelijkheden gaan shoppen om hun eigen beleid te maken?", vraagt Elbert Dijkgraaf (SGP) zich af. Ook Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) willen af van de nationale koppen.

Volgens Dijksma is hier geen sprake van. "Er zijn geen nationale koppen, het zijn nationale keuzes. De Europese Commissie heeft de opdracht gegeven om uit de totale lijst mogelijkheden keuzes te maken die het beste passen bij de vergroeningsdoelstellingen van een land. Dat heb ik gedaan", zegt Dijksma.

De Kamerleden zien graag dat alle vanggewassen worden toegelaten als vergroeningsmaatregel, zonder dat hiervoor het equivalentiepakket met akkerranden moet worden ingezet. Dijksma wil hier niet aan. Omdat er al heel veel vanggewassen worden geteeld, zou dit volgens haar betekenen dat boeren niets extra's hoeven doen voor de vergroening. "En dat is wel nodig, gezien de situatie met de biodiversiteit", vindt Dijksma.

De vergelijking met andere lidstaten die wel meer opties aanbieden gaat volgens Dijksma niet op, omdat boeren in die landen ook een lagere hectarepremie krijgen. "Het gaat om belastinggeld, om maatschappelijk draagvlak te houden moeten boeren er wel wat voor doen", vindt Dijksma. Dijkgraaf zegt dat de hogere premie vooral komt doordat de productiekosten in Nederland ook hoger zijn vanwege de hoge grondprijs.

Dijksma werkt wel aan een derde pakket met vanggewassen als invulling voor de EFA, met vanggewassen die aaltjes bestrijden. Hoe dit er precies uit gaat zien en of deze optie er definitief komt, kan Dijksma nog niet zeggen.

Geurts en Dijkgraaf vroegen ook om de wegingsfactor van vanggewassen na de teelt van vlas of hennep te verhogen van 0,3 naar 0,5 zoals bij andere vanggewassen, waardoor deze teelt aantrekkelijker wordt voor boeren. Dijksma zegt hier niets aan te kunnen doen omdat dit Europees is vastgesteld.

Mogelijk dienen de Kamerleden een motie in voor het verruimen van de mogelijkheden met vanggewassen. Hier kan met steun van VVD, CDA, SGP, CU en PVV een meerderheid voor komen, mits de drie PVV-dissidenten ook voor de motie stemmen. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber vroeg  tijdens het debat niet om algehele toelating van de vanggewassen, maar wel voor verruiming van de huidige normen.

PvdA, SP en Partij voor de Dieren vinden dat de vergroeningsmaatregelen niet ver genoeg gaan. Ze spreken van 'greenwashing' vanwege de beperkte inspanningen die boeren moeten doen om in aanmerking te komen voor de vergroeningspremie.

Laatste reacties

 • koestal

  Alles moet groen worden,dat krijg je met een linkse staatssecretaris,die gaat hoofdzakelijk voor de natuur,economie vind ze niet belangrijk,de boeren moeten verder maar voor zich zelf zorgen

 • schoenmakers1

  voor jezelf moeten zorgen is niet erg, maar als je van alle kanten tegengewerkt wordt en niet een normale bedrijfsvoering kunt uitoefenen is helemaal erg

 • tess

  Koestal ik ben het helemaal met je eens .Het is een flinke staatssecretaris
  die maar doet wat haar uitkomt zonder landbouwachtergrond.

Of registreer je om te kunnen reageren.