Home

Nieuws 6 reacties

Consument weet weinig over herkomst voedsel

Den Haag - Consumenten hebben een weinig reëel beeld van de herkomst van voedsel. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

Voor het onderzoek werden 525 mensen ondervraagd. Velen van hen hadden geen weet van de herkomst van voedsel. Het merendeel van de ondervraagden vindt het belangrijk dat er meer informatie over de herkomst van een product op het etiket komt te staan.

De consumentenbond constateert in het onderzoek dat er nu weinig informatie over de herkomst van een product te vinden is. Huismerken doen het hierbij beter dan A-merken. Het informatieniveau verschilt sterk tussen producten en tussen merken. Zo staat op kroketten weinig informatie over de herkomst en op vissticks relatief veel.  Bij enkelvoudige producten, zoals vlees, vis en groente en fruit is de herkomst beter te traceren dan bij samengestelde producten.

Veel fabrikanten gaven bij navraag door de consumentenbond wel uitleg over de herkomst van producten. De fabrikanten die geen informatie wilden geven deden dit vanwege concurrentiegevoelige informatie of omdat de herkomst van producten zo wisselend is dat het slechts een momentopname zou zijn.

Laatste reacties

 • PieterXT

  En dat is representatief, 525 mensen?
  Waarmee ik de uitkomst van dit 'onderzoek' niet ontken. Die indruk heb ik wel dat er onvoldoende kennis is over de herkomst van ons voedsel. Maar de Consumentenbond had dit onderzoek natuurlijk veel breder uit moeten zetten om een representatiever beeld te kunnen neerzetten.

 • Fermer

  Zolang er van de EU nog geen land van herkomst verplicht op het etiket hoeft te staan, zie artikel 25 maart 2014, kan de staatssecretaris zich daar naar aanleiding van dit representatieve onderzoek, nu dan ook hard voor maken. De consument vindt dit immers belangrijk, zo blijkt nu.
  Kan de consument BEWUST voor het nederlandse produkt kiezen.

 • aarthamstra1

  Bij Mona toetje ,,doet men geloven dat het van de koe komt. erger van de weide koe FC weet wel beter. Verdikkingsmiddelen, e codes Sojaolie , Onbekende troep!!!!! Ja het klopt er staat ook bij melk maar niet hoeveel .
  De burger denkt zuivel goed voor je . De boer denkt mooi mijn melk word duur verkocht .Beide worden bedrogen.

 • Elevage

  dit is toch niets nieuws onder de zon???
  Hoeveel kinderen in de steden weten waar de melk vandaan komt: schap van de supermarkt. En de eieren ook, die staan er naast.

  Meer informatie op de scholen, biologieles opkrikken zodat ook lagere scholen al gaan informeren

 • aarthamstra1

  Elevage Je moet dan eerst een cursus chemie volgen wil je begrijpen wat er op die pakken zuivel staan. Je weet het niet en je krijgt het ook niet te weten,. Sulfiet,e codes , emulgators, verdikkingsmiddelen, wei consulstraten ,waarschijnlijk met te veel Kalium. En nu willen de boeren de domme stadse kinderen vertellen dat het zuivel is van de weide koe. Boer laat je product niet zo misbruiken om (stadse) kinderen te misleiden.

 • pinkeltje

  En als je de herkomst wel weet, zoals vroeg in het voorjaar er op de boontjes netjes staat dat die uit Senegal komen en op de verse bramen in februari staat dat ze uit Mexico komen, hoeveel weet je dan? Dat er in 'arme' landen hopelijk een paar mensen wat hebben verdiend en dat er veel transportkosten aan te pas zijn gekomen om het spul hier te krijgen. Vervolgens kijk je naar de prijs en als je die bevalt besluit je of je het wilt kopen. Zelf koop ik in februari geen verse bramen à 2,50 per handje vol, ik pluk ze in augustus in de tuin. Maar het gros van de consumenten boeit het verder niks. Was altijd al zo en zal ook zo blijven. Bovendien hebben mensen wel genoeg onderwerpen inmiddels om zich in te verdiepen. Van wie je het gas koopt, je telefoon, je tv aansluiting, zorgverzekering en ga zo nog maar even door. Kun je makkelijk een dagtaak van maken inmiddels. Poosje later mag je dan bij een consumentenprogramma op tv gaan uitleggen hoe je een oor bent aangenaaid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.