Home

Nieuws 1302 x bekeken 2 reacties

Brazilië investeert fors in biologisch

Brasilia – De Braziliaanse overheid investeert €740 miljoen in biologische landbouwproductie en consumptie van biologische producten door overheidsdiensten.

Niet alleen boerenorganisaties maar ook de Braziliaanse associatie van supermarkten (Abras) pleitten de afgelopen maanden voor meer steun voor biologisch boeren. De vraag in supermarkten is volgens Abras duidelijk groter dan het aanbod.
De uitvoering van het stimuleringspakket ligt bij een agentschap voor technische steun aan bedrijven op het platteland, bekend als Ater. Het agentschap is onderdeel van het ministerie van landbouwontwikkeling.  Een deel van het geld zal worden uitgegeven aan aankopen van biologische producten door overheidsdiensten, tegen prijzen die wat hoger liggen dan de marktprijs.
Tevens worden miljoenen vrijgemaakt voor kleine en middelgrote bedrijven voor wie de investeringen die vaak nodig zijn voor het omschakelen naar biologische producten te hoog zijn. Ater verwacht dat mede door de extra steun de productie van biologische landbouwproducten tussen de 120.000 en 150.000 hectare kan groeien. Naar schatting 50.000 boeren in Brazilië leveren biologische producten. Dit aantal kan volgens Ater verdrievoudigen.
Abras denkt dat de markt voor biologische producten in supermarkten jaarlijks meer dan 25 procent kan groeien, ondanks het feit dat ook in Brazilië een meerprijs moet worden betaald voor de producten. Een deel van de groei kan wellicht worden verklaard uit de opkomst van supermarkten in het Zuid-Amerikaanse land, waar nog altijd een groot deel van de afzet van versproducten via overdekte markten gaat.

Laatste reacties

  • bbuizer

    Dit is een heel mooie ontwikkeling. Brazilië lijkt hiermee als belangrijke landbouwnatie de toon te zetten in Latijns-Amerika. Het toont ook aan dat consumenten steeds meer voor biologisch kiezen. De groei in consumentenbestedingen aan biologisch voedsel zet wereldwijd al jaren achtereen door. Wat lagere opbrengsten bij biologisch zijn eerder tijdelijk dan definitief. Bioboer Kees Steendijk uit Kamperland (Zeeland) bijvoorbeeld evenaart met de opbrengsten al vrijwel van die van 'gangbaar'. Zie <div id='fb-root'></div> <script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>
    <div class='fb-post' data-href='https://www.facebook.com/SustainableFoodSupply.org/posts/799454163418650' data-width='466'><div class='fb-xfbml-parse-ignore'><a href='https://www.facebook.com/SustainableFoodSupply.org/posts/799454163418650'>Post</a> by <a href='https://www.facebook.com/SustainableFoodSupply.org'>Sustainable Food Supply</a>.</div></div>
    @foodsupply

  • bbuizer

    Dit is een heel mooie ontwikkeling. Brazilië lijkt hiermee als belangrijke landbouwnatie de toon te zetten in Latijns-Amerika. Het toont ook aan dat consumenten steeds meer voor biologisch kiezen. De groei in consumentenbestedingen aan biologisch voedsel zet wereldwijd al jaren achtereen door. Wat lagere opbrengsten bij biologisch zijn eerder tijdelijk dan definitief. Bioboer Kees Steendijk uit Kamperland (Zeeland) bijvoorbeeld evenaart met de opbrengsten al vrijwel van die van 'gangbaar'. Zie http://www.wervel.be/agro-ecologie/1455-evenveel-opbrengst-met-twintig-keer-minder-zaad - @sfoodsupply

Of registreer je om te kunnen reageren.