Home

Nieuws 1497 x bekeken 1 reactie

Boete voor kartel Duitse worstenmaker

Bonn - De Duitse kartelwaakhond heeft voor in totaal 338 miljoen euro boetes opgelegd aan 21 Duitse worstenmakers.

Zij maakten zich schuldig aan verboden prijsafspraken, zo maakte het Bundeskartellambt dinsdag bekend.

Bekende worstenproducenten als Böklunder, Herta, Meica, Rügenwalder en Wiesendorf en vele leidinggevenden in de branche maakten deel uit van het worstkartel. Ook Lutz Fleischwaren van het Nederlandse vleesconcern Vion zat in het kartel. Volgens de kartelwaakhond hebben de fabrikanten jarenlang de prijzen voor diverse productgroepen zoals gekookte worst of ham op elkaar afgestemd en daardoor hogere prijzen berekend aan de detailhandel.

De opgelegde boete is een van de hoogste in de geschiedenis van de Duitse toezichthouder en weerspiegelt het grote aantal betrokken bedrijven, de periode dat het kartel actief was en de miljardenomzet in de branche.

In januari legde de Duitse toezichthouder ook al een hoge boete op aan een aantal bierbrouwers. Zij moesten ruim 106 miljoen euro betalen wegens kartelvorming. Het ging om de brouwers Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner en Barre. Ook zeven betrokken leidinggevenden kregen boetes.

Eén reactie

  • koestal

    Ik dacht al,warum ist die Bratwurst so teuer ?

Of registreer je om te kunnen reageren.