AlgemeenNieuws

Meer rechtszaken over furazolidon verwacht

Den Haag/Düsselfdorf – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sluit meer rechtszaken over het vernietigen van vee in verband met vervuild veevoer niet uit. Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) dienden afgelopen weken al meerdere verzoeken voor een voorlopige voorziening van veehouders die niet akkoord gingen met het vernietigen van hun vee.

De dieren hebben voer gehad met het verboden antibioticum furazolidon en omdat voor deze stof een nulnorm geldt, mogen de dieren niet in de voedselketen terecht komen.

Bij het kalverbedrijf, dat twee keer een verzoek indiende, werd het verzoek ook twee keer afgewezen. Het verzoek van het melkveebedrijf wordt aangehouden vanwege de contra-expertise die op het bedrijf wordt uitgevoerd.

Bij de zitting gaf de advocaat van het ministerie van Economische Zaken aan meer rechtszaken over het veevoer zullen komen. Het onderzoek naar furazolidon bij 97 varkensbedrijven is nog in volle gang. De bedrijven zijn nog geblokkeerd.

De blokkade van acht van de elf Duitse varkensbedrijven die met furazolidon besmet veevoer voerden, is vrijdag opgeheven. Drie bedrijven, waarvan twee zeugenbedrijven, zitten nog op slot. Deze bedrijven hebben nog geen dieren die slachtrijp zijn, zodat er geen monsters zijn genomen. Dat verklaart het ministerie van Landbouw in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het vlees van de varkens van de acht vrijgegeven bedrijven is veilig en geschikt voor menselijke consumptie, laat het ministerie weten. Twee van de nog geblokkeerde bedrijven zitten in Kreis Borken en één in Kreis Coesfeld, allemaal dicht tegen de Nederlandse grens.

Beheer
WP Admin