Home

Nieuws 4 reacties

Meer rechtszaken over furazolidon verwacht

Den Haag/Düsselfdorf – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sluit meer rechtszaken over het vernietigen van vee in verband met vervuild veevoer niet uit. Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) dienden afgelopen weken al meerdere verzoeken voor een voorlopige voorziening van veehouders die niet akkoord gingen met het vernietigen van hun vee.

De dieren hebben voer gehad met het verboden antibioticum furazolidon en omdat voor deze stof een nulnorm geldt, mogen de dieren niet in de voedselketen terecht komen.
Bij het kalverbedrijf, dat twee keer een verzoek indiende, werd het verzoek ook twee keer afgewezen. Het verzoek van het melkveebedrijf wordt aangehouden vanwege de contra-expertise die op het bedrijf wordt uitgevoerd.
Bij de zitting gaf de advocaat van het ministerie van Economische Zaken aan meer rechtszaken over het veevoer zullen komen. Het onderzoek naar furazolidon bij 97 varkensbedrijven is nog in volle gang. De bedrijven zijn nog geblokkeerd.

De blokkade van acht van de elf Duitse varkensbedrijven die met furazolidon besmet veevoer voerden, is vrijdag opgeheven. Drie bedrijven, waarvan twee zeugenbedrijven, zitten nog op slot. Deze bedrijven hebben nog geen dieren die slachtrijp zijn, zodat er geen monsters zijn genomen. Dat verklaart het ministerie van Landbouw in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het vlees van de varkens van de acht vrijgegeven bedrijven is veilig en geschikt voor menselijke consumptie, laat het ministerie weten. Twee van de nog geblokkeerde bedrijven zitten in Kreis Borken en één in Kreis Coesfeld, allemaal dicht tegen de Nederlandse grens.

Laatste reacties

 • somporn

  Vlees is veilig en geschikt voor menselijke consumptie.
  Wie is er nu gek of zit er te slapen,in NL vernietigen ze 2500 kalveren.
  Lijkt mij dat er met 2 maten wordt gemeten in de EU en in NL wil men zoals gewoonlijk weer het heiligste jongetje van de klas zijn.
  Volgens mij wordt het tijd dat er een hele grote bezem door de NVWA gaat
  en dat er eindelijk eens mensen komen die verstand van zaken hebben ipv graag op de voorgrond willen treden en hun fouten niet willen inzien.
  Je bent pas echt groot in aanzien als je je fouten durft toe te geven en je beleid durft aan te passen!

 • schoenmakers1

  Dijksma wil alle boeren de strop om de nek hebben

 • WT

  De NVWA maakt zichzelf nu wel heel erg belachelijk.
  Ze zijn zo traag als dikke stront tegen de bult op.
  Het hele zootje zou geruimd moeten worden, vooral de
  top van deze zeer trage ambtenaren. Zet er mensen uit
  het bedrijfsleven neer die wel snel en duidelijk kunnen
  handelen.

 • Barneveldsei

  De keurings kosten zullen wel veel lager liggen als in NL.
  Daar moest 350.000 bank garantie op tafel gelegd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.